Centrul de presă

Participarea secretarului de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu la manifestări academice organizate de Universitatea Babeş-Bolyai

Data: 
29.03.2013

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a participat, astăzi 29 martie 2013, la Cluj-Napoca, la o serie de manifestări academice organizate de Universitatea Babeş-Bolyai.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a participat, astfel, în calitate de vorbitor principal, la conferinţa inaugurală a Grupului de analiză şi reflecţie internaţională CITADEL, din cadrul Facultăţii de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai, cu o prelegere pe tema Parteneriatului Strategic România-SUA în contextul dinamicii parteneriatului transatlantic, susţinând, totodată, o  conferinţă la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai cu titlul „Acceptarea jurisdicţiei obligatorii a Curţii Internaţionale de Justiţie – semnificaţie şi implicaţii”.

Programul prezenţei la Cluj-Napoca a secretarului de stat Bogdan Aurescu a inclus, de asemenea, întrevederi cu acad. prof. univ. dr. Ion Aurel Pop, Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, prof. univ. dr. Nicolae Păun, Decanul Facultăţii de Studii Europene şi membri ai Facultăţii de Studii Europene, decanul Facultăţii de Drept, conf. univ. dr. Florin Streteanu.

În cadrul discursului susţinut la Facultatea de Studii Europene, Bogdan Aurescu a reafirmat caracterul privilegiat al relaţiei cu Statele Unite în politica externă românească şi a prezentat eforturile întreprinse pe linia extinderii şi aprofundării acesteia, pornind de la obiectivele comune asumate prin Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite adoptată, la 13 septembrie 2011, la cel mai înalt nivel, la Washington. Totodată, a punctat cele mai recente evoluţii din cadrul parteneriatului, accentuând asupra importanţei asigurării unui caracter cuprinzător, echilibrat şi pragmatic cooperării bilaterale pe multiplele domenii subsumate acestuia.

România şi Statele Unite susţin un set de valori şi de principii comune, în centrul cărora se află promovarea democraţiei, economiei de piaţă şi a drepturilor omului, împărtăşesc legături puternice, profunde, în plan istoric, cultural, ştiinţific şi uman, care asigură, în esenţă, substanţa pe care a fost construit acest parteneriat. Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, aşa cum este acesta definit – atât ca realitate prezentă, cât şi ca proiecţie de viitor – prin intermediul Declaraţiei, îmbină, aşadar, atât un nivel excelent al cooperării bilaterale actuale, în multiple domenii, cât şi un potenţial încă imens, care reprezintă garanţia perpetuităţii şi durabilităţii sale. […] Aprofundarea şi dezvoltarea Parteneriatului Strategic româno-american, „durabil şi pe termen lung” (aşa cum este scris în Declaraţia Comună din septembrie 2011), „mai extins şi mai profund” (aşa cum prevede Acordul privind apărarea antirachetă din septembrie 2011), corespunde în cel mai înalt nivel interesului naţional al României şi al cetăţenilor români.” a declarat Bogdan Aurescu.

Conferinţa pe tema jurisdicţiei obligatorii a Curţii Internaţionale de Justiţie, care a avut loc la Facultatea de Drept, este al doilea eveniment organizat ca parte a dezbaterii publice lansate de Ministerul Afacerilor Externe cu privire la acceptarea de către România a jurisdicţiei obligatorii a CIJ, evenimentul care a marcat debutul dezbaterii având loc la Bucureşti, la data de 4 februarie 2013.

Bogdan Aurescu a evocat, în contextul intervenţiei pe această temă, importanţa procesului de reflecţie pe marginea acceptării de către România a jurisdicţiei obligatorii a CIJ, arătând care este semnificaţia depunerii unei astfel de declaraţii pentru politica externă a unui stat: „În primul rând, este un semnal că statul respectiv consideră ca fiind dezirabilă soluţionarea disputelor juridice pe care le-ar avea cu alte state de către Curtea Internaţională de Justiţie, prin aplicarea dreptului internaţional. Este aşadar o proclamare a încrederii sale în dreptul internaţional şi mai ales în rolul Curţii ca promotor şi garant al supremaţiei dreptului în relaţiile internaţionale. De asemenea, reprezintă expresia hotărârii unui stat de a-şi fonda politica externă pe respectarea strictă a dreptului – pentru că un stat care face o astfel de declaraţie trebuie să fie pregătit să-şi apere interesele prin mijloace juridice, în faţa celei mai importante instanţe internaţionale”.

În finalul intervenţiei a fost adresată invitaţia publicului interesat de a interveni în dezbaterea publică lansată de MAE prin transmiterea unor opinii pe adresa de e-mail creată în acest scop (jurisdictie.cij@mae.ro).