Centrul de presă

Întrevederea ministrului afacerilor externe al României, Titus Corlăţean, cu ministrul afacerilor externe al Republicii Islamice Iran, Mohammad Javad Zarif

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
28.09.2013

Ministrul afacerilor externe al României, Titus Corlăţean, a avut sâmbătă, 28 septembrie 2013, la New York, în marja participării la Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, o întrevedere cu ministrul afacerilor externe al Republicii Islamice Iran, Mohammad Javad Zarif.

Șeful diplomației romane a salutat condamnarea, în discursul susținut de președintele Iranului de la tribuna Adunării General ONU, a crimelor comise de regimul nazist împotriva umanității, precum și declarațiile publice venite din partea noii conduceri iraniene potrivit cărora Holocaustul nu poate fi negat, acestea producând un impact deosebit pentru România și pentru Uniunea Europeană.

Ministrul Titus Corlățean a arătat că România urmărește cu atenție și interes deschiderea manifestată de noua putere politică de la Teheran și a subliniat că, pentru a crește gradul de încredere și cooperare, sunt necesari pași concreți în dosarul nuclear iranian și în cooperarea Iranului cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică.

Cei doi miniștri au abordat evoluțiile legate de Siria condamnând utilizarea armelor chimice și apreciind că aceasta constituie crimă împotriva umanității. Totodată, au salutat adoptarea de către Consiliul de Securitate al ONU a rezoluției referitoare la distrugerea arsenalului chimic al Siriei ceea ce deschide calea procesului politic și oferă o perspectivă mai clară pentru organizarea unei noi conferințe la Geneva.

Au mai fost abordate și aspecte legate de procesul de pace din Orientul Mijlociu, ministrul Titus Corlățean salutând rolul deosebit al Administrației SUA în negocierile dintre israelieni și palestinieni și subliniind că Uniunea Europeană sprijină în totalitate acest proces. A evidențiat rolul activ al României în dialogul bilateral atât cu partea israeliană cât și cu cea palestiniană în cadrul căruia se pune un accent ferm și constant pe necesitatea ca părțile să evite orice tendință de a se dezangaja de la negocieri.

În ceea ce privește dimensiunea bilaterală a relației, cei doi miniștri ai afacerilor externe au convenit ca, pe măsură ce dinamica deschiderilor politice manifestate de noua conducere de la Teheran se va materializa în acțiuni și măsuri concrete, cooperarea în plan bilateral va putea beneficia de premise favorabile în sensul relansării acesteia.

În context, ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, și omologul său iranian, Mohammad Javad Zarif, au agreat stabilirea unui mecanism de consultări politico-diplomatice la nivelul ministerelor de externe, precum și promovarea mai susținută a schimburilor culturale și în domeniul educației.

 

Alte articole pe aceeaşi temă

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice