Centrul de presă

Ambasadoarea Paraschiva Bădescu conduce Misiunea OSCE/ODIHR de observare a alegerilor prezidenţiale din Tadjikistan

Tip: 
Ştire
Data: 
02.10.2013

Ambasadoarea Paraschiva Bădescu va conduce, în perioada 2 octombrie-17 noiembrie 2013, Misiunea OSCE/ODIHR de observare a alegerilor prezidenţiale din Tadjikistan, care vor avea loc la 6 noiembrie 2013. 

Din Misiune mai fac parte 13 experţi şi 16 observatori pe termen lung din 22 ţări. Misiunea va observa desfăşurarea alegerilor în conformitate cu standardele internaţionale şi angajamentele OSCE.  

În conformitate cu angajamentele de stat participant OSCE, Tadjikistan a invitat Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) să trimită o Misiune de observare a alegerilor prezidenţiale.

Misiunea va evalua conformitatea desfăşurării procesului alegerilor prezidenţiale cu angajamentele OSCE şi standardele internaţionale pentru alegeri democratice, precum şi cu legislaţia internă. Observatorii vor monitoriza înregistrarea candidaţilor, activităţile din campania electorală, activitatea organismelor guvernamentale, a mass-media etc.

Misiunea va avea, de asemenea, întâlniri cu reprezentanţi ai autorităţilor şi ai partidelor politice, precum şi cu candidaţii şi cu reprezentanţii societăţii civile, mass-media şi comunităţii internaţionale. În ziua alegerilor, observatorii vor monitoriza deschiderea birourilor de vot, votarea, numărarea voturilor şi înregistrarea rezultatelor.

În ziua următoare alegerilor, Misiunea OSCE/ODIHR va emite un raport conţinând concluziile preliminare. Un raport final al misiunii de observare, cu privire la întregul proces electoral, va fi publicat la aproximativ două luni după încheierea procesului electoral.


Informații suplimentare:

Paraschiva Bădescu şi-a început cariera diplomatică în anul 1961. În 1992, a fost numită director adjunct al Departamentului CSCE şi Instituţiile Euroatlantice din Ministerul Afacerilor Externe, activând ulterior (1993-1997) în cadrul Misiunii Permanente a României la Viena, în calitate de consilier şi Reprezentant Permanent adjunct al României la organizaţiile internaţionale din Viena. În perioada 1997-2000, a fost director adjunct al Departamentului OSCE, Consiliul Europei, organizaţiile regionale din Ministerul Afacerilor Externe. În perioada 2000-2001, a fost coordonatoarea secţiunii politice din cadrul task-force-ului Preşedinţiei în exerciţiu a României la OSCE.

O lungă perioadă de timp a fost singura femeie ambasador din Ministerul român al Afacerilor Externe. Paraschiva Bădescu a fost ambasador al OSCE în Turkmenistan (2000 -2004), apoi a fost şef adjunct al misiunii în Serbia şi Muntenegru (2005-2006) şi ambasador al aceleiaşi organizaţii în Muntenegru (2006-2010).

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice