Centrul de presă

Forumul Anual pentru Strategia UE pentru Regiunea Dunării, 28 octombrie 2013, la Palatul Parlamentului

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
28.10.2013

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat la deschiderea de astăzi, 28 octombrie, la Bucureşti, a lucrărilor Forumului Anual al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD), alături de Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Victor Ponta, primul-ministru al României, Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice şi Johannes Hahn, comisarul european pentru politică regională.

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a susţinut că Forumul de la Bucureşti oferă un cadru adecvat pentru întâlniri şi contacte de substanţă între actorii din spaţiul dunărean şi încrederea că rezultatele se vor regăsi în intensificarea cooperării teritoriale europene, cu beneficii materializate în creştere economică şi locuri de muncă, pentru toate statele participante la Strategia Dunării.

Totodată, şeful diplomaţiei române a declarat că “Formatele de cooperare regională pot fi mai eficiente dacă vom şti să folosim instrumentele puse la dispoziţie în cadrul proiectelor macro-regionale. Avem nevoie de solidaritate între statele membre UE, dar mai ales de solidaritate cu prietenii noştri din cadrul Parteneriatului Estic, în special cu Republica Moldova, dar şi cu cei din Balcanii de Vest, în eforturile lor de apropiere de UE, făcute inclusiv în cadrul SUERD.”

Referitor la rezultatele concrete aşteptate, ministrul Titus Corlăţean a menţionat că aceasta „înseamnă dezvoltare, locuri de muncă, înseamnă protecţia mediului înconjurător, însemnă  navigaţie, infrastructură, comerţ, turism, schimburi interumane”.

La rândul său, premierul Victor Ponta a subliniat importanţa materializării Strategiei în proiecte pragmatice, poduri care să lege ţările străbătute de Dunăre, proiecte prin care să pună în aplicare oportunităţile de transport şi de dezvoltare economică. „Având o viziune comună de dezvoltare a regiunii dorim să putem să vorbim în perioada anilor următori despre o regiune a Dunării, o regiune prosperă, o regiune în dezvoltare”, a afirmat şeful executivului român.

Victor Ponta a mai precizat că Guvernul României este absolut hotărât să colaboreze cu toate celelalte guverne care participă la această strategie. De altfel, peste două săptămâni vom avea o şedinţă comună cu Guvernul Bulgariei şi una din temele principale va fi tocmai cooperarea în ceea ce priveşte Strategia Dunării”, a exemplificat premierul României.

Comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, s-a referit în intervenţia sa la faptul că Strategia UE pentru Regiunea Dunării aduce deja rezultate: “Este vorba de 400 de proiecte care au fost deja considerate, prin zonele prioritare şi este vorba de 49 de miliarde de euro. Aceste macroregiuni deja arată că pot să creeze plusvaloare”. Totodată, oficialul european a afirmat că trebuie depuse eforturi în vederea îmbunătăţirii competitivităţii în zonă şi a eficientizării obiectivelor în următoarea etapă de programare financiară. “Statele membre trebuie să se gândească cum va arăta planul acesta pentru viitoarea generaţie. Am văzut deja exemple bune în acordurile de parteneriat, iar acum trebuie să ne asigurăm că programele operaţionale pentru 2013-2020 vor prelua cu totul această Strategia a Dunării, iar regiunile şi statele din zona Dunării sunt cele care trebuie să se gândească la ce este nevoie pe termen lung. Forumul acesta este o şansă să ne gândim la viitor, să ne implicăm nu numai în plenare, ci şi in ateliere şi in celelalte evenimente organizate pe marginea forumului”, a declarat Johannes Hahn.

*

*           *

În prima zi a forumului, discuţiile au vizat primul raport de evaluare a SUERD, după 18 luni de implementare a Strategiei şi publicat de Comisia Europeană în aprilie 2013, şi Planul de Acţiune al SUERD, care încurajează crearea de reţele de cooperare transnaţionale şi intersectoriale. În acest interval SUERD a demonstrat că este o platformă de cooperare funcţională şi că regiunea Dunării poate să devină mai puternică în lume prin găsirea de soluţii comune, în termeni de creştere, locuri de muncă şi impact global.

Sesiunea de dezbateri intitulată „Mai puternici în lume: Strategia Dunării, un motor de creştere economică, locuri de muncă şi impact global”, a avut ca temă principală dezvoltarea reţelelor de cooperare transnaţională dintre instituţiile care susţin inovarea şi sectorul de afaceri. Îmbunătăţirea coordonării dintre sistemul educaţional şi platformele de cercetare, stimularea întreprinderilor mici şi mijlocii, a capacităţii instituţionale a organizaţiilor care susţin mediul de afaceri, stimularea cooperării dintre companii, sectorul public şi sectorul de cercetare, sau o mai bună coordonare a fondurilor naţionale şi regionale în vederea stimulării sectorului cercetării sunt doar câteva dintre concluziile exprimate de participanţii la această dezbatere. La sesiune au participat: Kristian Vigenin, ministrul afacerilor externe din Bulgaria, Peter Friedrich, ministrul afacerilor europene şi internaţionale din landul Baden-Württemberg (Germania), Enikö Györi, secretar de stat pentru afaceri europene din Ungaria şi Igor Grosu, vice-ministru al educaţiei din Republica Moldova.

Cea de-a doua sesiune plenară, intitulată "Mai puternici împreună: Strategia Dunării, echilibrul dintre dezvoltare economică şi ecologie", a vizat opţiunile de creştere a competitivităţii în conformitate cu normele de respectare a mediului înconjurător în regiunea Dunării. Impactul îmbunătăţii infrastructurii de transport asupra mediului de afaceri, asupra atractivităţii oraşelor şi asupra mobilităţii cetăţenilor versus impactul asupra biodiversităţii, calităţii aerului, apei şi solului, creşterea producţiei de energie din surse regenerabile şi impactul asupra biodiversităţii au fost câteva dintre temele dezbătute azi. Sesiunea i-a avut ca invitaţi pe: Rovana Plumb, ministrul mediului şi schimbărilor climatice, Vladimir Sucha, director general adjunct, Centrul Comun de Cercetare, Péter Kovács, şeful delegaţiei ungare la Comisia internaţională pentru protecţia Dunării (ICPDR) şi secretar de Stat pentru Apă din Ungaria, Tudor Constantinescu, consilier principal la DG pentru Energie, Madlen Şerban, director al Fundaţiei Europene de Formare (FEF), Doru Pamfil, rectorul Universităţii de ştiinţe agricole şi medicină veterinară din Cluj-Napoca şi vicepreşedintele Conferinţei Rectorilor Danubieni.

Organizat de Guvernul României împreună cu Comisia Europeană, Forumul reuneşte peste 900 de invitaţi din mediul politic, academic, asociativ şi de afaceri din cele 14 state membre ale SUERD, precum şi din alte state

 

Alte articole pe aceeaşi temă