Prima Pagina

Parteneriatul Estic

Având în vedere interesul pentru vecinătatea estică, Uniunea Europeană a creat un cadru special de cooperare cu cele şase state din această zonă: Parteneriatul Estic. Obiectivele principale ale Parteneriatului Estic vizează proiectarea în regiune a unui climat de securitate, stabilitate democratică şi progres economico-social, printr-o mai puternică asociere politică şi integrare economică, precum şi facilitarea apropierii statelor partenere de valorile şi normele UE, în conformitate cu aspiraţiile şi capacitatea individuală a acestora. Parteneriatul Estic a fost lansat cu ocazia Summit-ul de la Praga, la 7 mai 2009, în format UE 27 (la nivelul şefilor de stat şi de guvern) şi 6 reprezentanţi ai statelor ţintă: Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Ucraina, Republica Moldova şi Belarus.

Parteneriatul Estic cuprinde două dimensiuni:

  • bilaterală – negocierea de Acorduri de Asociere, realizarea unor Zone Cuprinzătoare de comerţ liber şi posibilitatea unui regim de călătorie liber de vize;
  • multilaterală – 4 platforme tematice: „Democraţie, bună guvernare şi stabilitate”, „Integrare economică şi convergenţă cu politicile comunitare”, „Securitate energetică” şi „Contacte între persoane”, paneluri de lucru la nivel de experţi şi programe pilot care permit angajarea partenerilor ca un grup, fiind vector de facilitare a schimbului de informaţii şi experienţă în procesele de tranziţie, reformă şi modernizare.

Dezvoltarea Parteneriatului Estic până la următorul Summit (Vilnius, 28-29 noiembrie 2013) se realizează în baza Foii de Parcurs, lansată la 15 mai 2012, sub forma unei Comunicări comune a Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate (Catherine Ashton) şi a Comisiei Europene şi dezbătută în cadrul unei reuniuni ministeriale a Parteneriatului Estic (Bruxelles, 23 iulie 2012).

 

Summit-ul de la Vilnius

Cel de-al treilea Summit al Parteneriatului Estic va avea loc la Vilnius, între 28-29 noiembrie 2013. Se aşteaptă ca la Summit să participe oficiali de cel mai înalt nivel ai instituţiilor UE, reprezentaţi ai celor 28 de state membre şi ai celor şase state partenere est-europene. Evenimentul va fi găzduit de către Preşedintele Republicii Lituaniene, Dalia Grybauskaitė şi va fi prezidat de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Summit-urile Parteneriatul Estic au loc la fiecare doi ani (primele două au avut loc în Cehia, la Praga la 7 mai 2009 şi în Polonia, la Varşovia, 29-30 septembrie 2011. În cadrul întâlnirilor în acest format se discută implementarea şi realizările Parteneriatului Estic, se definesc obiectivele pentru următorii doi ani şi sunt stabilite perspectivele de viitor. Rezultatele reuniunii sunt reflectate în Declaraţia comună, care devine astfel punctul de plecare pentru dezvoltarea ulterioară a Parteneriatului Estic.

În marja Summit-ului de la Vilnius se vor desfăşura Forumul de Afaceri al Parteneriatului Estic (28-29 noiembrie) şi Conferinţa Societăţii Civile pe tematica „Eastern Partnership Reality Check: Political Challenges and Future Agenda for Civil Society“ (27-29 noiembrie).