Centrul de presă

Primirea de către secretarul de stat Mihail Dobre a ambasadorului agreat al Republicii Zambia, Frank Mutubila, cu prilejul prezentării copiilor scrisorilor de acreditare

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
13.01.2014

Secretarul de stat pentru afaceri globale, Mihail Dobre, l-a primit astăzi, 13 ianuarie 2014, pe Frank Mutubila, ambasadorul agreat al Republicii Zambia în România (cu reşedinţa la Roma), cu prilejul prezentării copiilor scrisorilor de acreditare.

Secretarul de stat Mihail Dobre l-a asigurat pe oficialul zambian de întregul sprijin al autorităţilor române pentru demersurile sale de dezvoltare a cooperării româno-zambiene și a exprimat interesul pentru dezvoltarea relaţiilor cu Republica Zambia, evidenţiind oportunităţile pe care le prezintă România în acest sens, cu accent pe experienţa deţinută în formarea profesională a tinerilor africani.

Ambasadorul zambian a subliniat dorinţa reînnoirii relaţiilor bilaterale tradiţionale de prietenie cu România. În susţinerea acestui obiectiv, a prezentat progresele recente din ţara sa, cu o creştere economică şi un climat de afaceri atractiv, care oferă posibilităţi sporite de cooperare în mediul economic şi financiar intern.

Au fost trecute în revistă stadiul actual al relaţiilor bilaterale, oportunitatea intensificării dialogului politic şi, respectiv, modalităţile de dezvoltare a cooperării în plan sectorial. Au fost astfel identificate premise favorabile de colaborare, cu prioritate în domeniile economiei (agricultură, resurse minerale, infrastructură), al educaţiei şi cercetării (formare profesională și acordarea de expertiză tehnică), al sănătății, turismului, culturii și sportului.

Totodată, secretarul de stat român a salutat deschiderea, la 1 decembrie 2013, a Consulatului Onorific al României la Lusaka şi şi-a exprimat încrederea că această măsură va avea efecte pozitive în ansamblul relaţiilor bilaterale.

Pe parcursul discuţiilor au fost abordate aspecte ale cooperării în plan regional şi în cadru multilateral, precum şi importanţa pe care România o acordă spaţiului african în contextul relaţiilor dintre statele membre ale Uniunii Europene şi Uniunea Africană. Un rol particular a fost rezervat cooperării în cadrul ONU, inclusiv în ceea ce privește susținerea reciprocă de candidaturi în alegerile din sistemul onusian.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice