Centrul de presă

Participarea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, la reuniunea miniştrilor de externe din statele membre NATO

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
31.03.2014

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, va participa marţi, 1 aprilie 2014, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO.

Programul cuprinde o reuniune şi un dineu de lucru în format Aliat şi patru reuniuni cu partenerii, respectiv Comisia NATO – Ucraina (NUC) şi Comisia NATO – Georgia (NGC), precum şi reuniunile cu partenerii din Iniţiativa de Cooperare Istanbul (ICI) şi cu partenerii ISAF (Afganistan).

Agenda discuţiilor Aliate se va concentra pe situaţia din Ucraina şi implicaţiile acestei crize pentru securitatea NATO. Vor fi analizate stadiul şi perspectivele relaţiilor cu Rusia, aprofundarea cooperării cu Ucraina şi măsurile de consolidare a relaţiilor NATO cu partenerii estici, inclusiv R. Moldova.  

Vor mai fi abordate dezvoltarea cooperării cu statele partenere NATO, inclusiv în perspectiva rezultatelor aşteptate în această direcţie la Summit-ul NATO din Marea Britanie în domeniul creşterii gradului de interoperabilitate, respectiv construirea capacităţii de apărare şi securitate.

Criza din Ucraina va fi abordată şi în formatul Comisiei NATO-Ucraina. Cu acest prilej, Aliaţii vor adopta măsuri concrete de cooperare cu Ucraina. În cadrul reuniunii Comisiei NATO-Georgia se va analiza stadiul derulării procesului de reformă din acest stat.  

Organizarea reuniunii NATO–Iniţiativa de Cooperare de la Istanbul (ICI) în format ministerial va transmite un semnal de sprijin pentru consolidarea interacţiunii Alianţei cu statele membre ICI. Reuniunea cu partenerii în format ISAF va analiza implicarea NATO în Afganistan post-2014, abordând inclusiv procesul electoral care se desfăşoară la 5 aprilie 2014.