Centrul de presă

Consultări ale ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu ministrul afacerilor externe şi al senegalezilor din exterior, Mankeur Ndiaye

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
17.04.2014

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut  joi, 17 aprilie 2014, consultări cu ministrul Afacerilor Externe şi al Senegalezilor din Exterior, Mankeur Ndiaye, aflat în vizită la Bucureşti, la invitaţia părţii române. 

Cu acest prilej, cei doi demnitari au realizat un schimb de vederi pe teme de interes bilateral şi multilateral, precum şi cu privire la dosarele africane de actualitate.

Ministrul Titus Corlăţean a subliniat dorinţa României de a aprofunda dialogul şi cooperarea bilaterală cu Republica Senegal sub auspiciile aniversării, în noiembrie 2015,  a 50 de ani de relaţii politico-diplomatice bilaterale.

Ambii demnitari au transmis interesul special pentru intensificarea dialogului politico – diplomatic, semnarea, cu prilejul convorbirilor, a Memorandumului de Înţelegere între Ministerul Afacerilor Externe din România şi Ministerul Afacerilor Externe şi al Senegalezilor din Exterior al Republicii Senegal, fiind de natură să creeze cadrul legal pentru armonizarea cooperării în acest domeniu şi organizarea de consultări periodice la nivelul celor două ministere.

Referindu-se la cooperarea sectorială, ministrul Mankeur Ndiaye a prezentat oportunităţile din mediile economic şi social din ţara sa arătând, în context, că Senegalul va lansa un plan de dezvoltare structurală, care va facilita cooperarea bilaterală în sectoare precum: infrastructură, energie, agricultură, sănătate, învăţământ şi formare profesională.

Cei doi miniştrii au evocat importanţa realizării unor contacte directe între responsabilii sectoarelor economice şi mediile de afaceri din România şi Senegal, precum şi a organizării, în cursul acestui an, a unui forum economic şi a unor misiuni economice, şeful diplomaţiei române menţionând, cu acest prilej, deschiderea, în curând, a unui Birou economic în cadrul Ambasadei României la Dakar.

Referindu-se la cooperarea în domeniul educaţiei, ministrul Titus Corlăţean a punctat interesul comun privind dezvoltarea cooperării între instituţiile de învăţământ superior din cele două ţări, stabilirea de contacte directe între studenţi şi elevi în diferite domenii sau trimiterea de profesori români în Senegal. La rândul său, ministrul senegalez a evocat proiectul lansării universităţii „Dakar II” -, la care România poate participa cu programe pentru formatori, curriculă şi cu experţi în diferite domenii de cercetare.

Titus Corlăţean a exprimat, totodată, intenţia României de a continua procesul de acordare de burse unor studenţi senegalezi, amintind faptul că, urmare programului de burse „Eugen Ionescu” destinat ţărilor francofone, din cei 468 de bursieri, provenind din 27 ţări francofone, 41 de studenţi sunt din Senegal şi 6 sunt înscrişi la cursurile care vor începe în acest an universitar.

În context, a lansat  invitaţia ca tinerii diplomaţi senegalezi să participe la cursurile internaţionale „Nicolae Titulescu”, organizate anual de Ministerul român al Afacerilor Externe. 

În domeniul construcţiei instituţionale, Titus Corlăţean a transmis disponibilitatea României de a împărtăşi Senegalului din  experienţa sa în domeniul judiciar şi al combaterii corupţiei.

În contextul discuţiilor pe tema evoluţiilor internaţionale, cei doi demnitari au abordat chestiuni privind lupta împotriva terorismului şi controlul migraţiei. Pe dimensiunea socială şi de securitate, România şi Senegalul sunt ţări de tranzit pentru fluxurile migratorii, cei doi miniştri apreciind că cele două ţări pot dezvolta o cooperare în acest domeniu.

De asemenea, au fost abordate teme referitoare la situaţia de securitate din Africa, ministrul Titus Corlăţean exprimând, în mod special, aprecierea pentru eforturile Senegalului în direcţia stabilizării situaţiei din Republica Centrafricană şi preluarea de către acesta a unei părţi din refugiaţii din această ţară.

Pe parcursul convorbirilor, au fost abordate şi aspecte ale cooperării în organismele şi organizaţiile internaţionale, prilej cu care a fost adusă în atenţie cooperarea susţinută în cadrul ONU, inclusiv din perspectiva susţinerii reciproce de candidaturi.

Ministrul senegalez de externe a menţionat, în context, rolul activ al ţării sale în promovarea Curţii Penale Internaţionale în Africa şi a menţinerii cooperării statelor africane cu acest organism.

O importanţă aparte a fost acordată cooperării în cadrul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, bazată pe apartenenţa comună a celor două ţări la Francofonie, sens în care a fost exprimată  intenţia României de a sprijini Senegalul, ca ţară gazdă a organizării, la 29 noiembrie 2014, a celui de-al 15-lea Sommet al Francofoniei. În acest sens, ministrul Titus Corlăţean a transmis disponibilitatea MAE de a trimite un expert, pentru o săptămână, la Dakar, pentru sprijin şi oferirea de expertiză privind aspectele tematice ale organizării reuniunii.

La finalul convorbirilor, şeful diplomaţiei române a subliniat că “vizita ministrului Mankeur Ndiaye este un semnal important care confirmă interesul Guvernului României de a recupera relaţiile noastre tradiţionale foarte bune cu statele africane /…/săptămâna trecută l-am primit pe preşedintele în exerciţiu al Uniunii Africane, ministrul de externe din Mauritania, Ahmed Ould Teguedi, iar astăzi ministrul senegalez de externe în dublă calitate, inclusiv ca organizator al Sommet-ului Francofoniei de anul acesta”.

Cu această ocazie, cei doi miniştri de externe, român şi senegalez, au avut o întrevedere la sediul MAE cu experţii români în domeniul Francofoniei şi ambasadorii din ţările francofone acreditaţi la Bucureşti, GADIF (Grupul Ambasadorilor Francofoni).

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice