Securitate internațională

Securitate cibernetică

Domeniul securității cibernetice a început să capete noi dimensiuni odată cu creșterea gradului de automatizare a nivelului tehnologic și extinderea și amplificarea amenințărilor/atacurilor cibernetice.

În același timp, actualul context geopolitic și implicațiile recunoașterii de către NATO a spaţiului cibernetic ca domeniu operațional în contextul Summit-ului de la Varșovia (Polonia) din 8-9 iulie 2016 marchează o importantă schimbare de paradigmă în privința apărării cibernetice colective, conferind spațiului cibernetic același nivel de relevanță cu mediile convenţionale de desfăşurare a acțiunilor militare.

Spațiul cibernetic se caracterizează prin lipsa frontierelor, dinamism şi anonimat, generând deopotrivă atât oportunităţi de dezvoltare a societăţii informaţionale bazate pe cunoaştere, cât şi riscuri la adresa funcţionării acesteia (la nivel individual, statal şi chiar cu manifestare transfrontalieră).

România urmărește atât dezvoltarea unui mediu informaţional dinamic, bazat pe interoperabilitate şi servicii specifice societăţii informaţionale, cât şi asigurarea respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor şi a intereselor de securitate naţională cu respectarea prevederilor cadrului normativ în domeniu.

Documentele privind Strategia de Securitate Cibernetică a României şi proiectul de Lege a Securităţii Cibernetice a României urmăresc implementarea unor măsuri de securitate menite să sporească nivelul de protecţie a infrastructurilor cibernetice, în concordanţă cu normele aplicabile în cadrul NATO şi UE.  

 

octombrie 2016