Centrul de presă

Primirea de către ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a delegaţiei Consiliului de Afaceri Americano - Român (AMRO)

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
08.09.2014

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a primit la 8 septembrie 2014, o delegaţie a Consiliului de Afaceri Americano - Român (AMRO), care se află în România, în perioada 8-9 septembrie 2014, pentru a treia misiune anuală de promovare economică. Delegaţia a fost condusă de preşedintele AMRO, Eric Stewart.

Ministrul Titus Corlăţean a salutat activitatea şi rolul important al AMRO în promovarea României ca ţară atractivă pentru companiile americane, precum şi în stimularea investiţiilor şi schimburilor comerciale bilaterale care contribuie la creşterea economică a României. Totodată, a fost apreciată implicarea Consiliului într-o serie de iniţiative comune la nivel guvernamental care urmăresc îmbunătăţirea climatului investiţional din ţara noastră, cu accent pe implementarea Planului de Acţiune pentru bună guvernanţă economică. În context, a reiterat angajamentul Guvernului român pentru aprofundarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic România-SUA, pentru asigurarea unui mediu de afaceri stabil, predictibil şi transparent.

Şeful diplomaţiei române a evidenţiat interesul autorităţilor române pentru o prezenţă economică americană tot mai puternică în România, cu atât mai relevantă în contextul consolidării relaţiilor transatlantice, inclusiv pe dimensiunea economică şi de securitate energetică. A reiterat susţinerea României pentru accelerarea negocierilor privind încheierea Parteneriatului Transatlantic privind Comerţul şi Investiţiile (TTIP), care va avea efecte benefice inclusiv în planul cooperării economice bilaterale, instrument cu atât mai important în actualul context regional. De asemenea, a subliniat importanţa unui angajament consolidat al SUA în România şi în Europa în actualul context geopolitic regional, care să contribuie la susţinerea statelor din Vecinătatea Estică, în special R. Moldova. Ministrul Corlăţean a reliefat rolul important al companiilor americane cu profil energetic în susţinerea proiectelor care pot asigura securitatea aprovizionării cu energie a Europei, putând fi astfel asigurate resurse energetice alternative viabile şi Republicii Moldova şi Ucrainei. Totodată, a evidenţiat rolul potenţial al României de hub regional atât în sectorul securităţii energetice, cât şi al investiţiilor, încurajând companiile prezente să fructifice această perspectivă.

Cu acest prilej, ministrul român al afacerilor externe a solicitat reprezentanţilor companiilor americane sprijinul pentru includerea României în programul Visa Waiver, prin demersuri directe pe lângă membrii Congresului SUA în vederea promovării acestui obiectiv deosebit de important pentru autorităţile şi cetăţenii români. Totodată, a semnalat importanţa unor demersuri din partea membrilor Consiliului pentru prezenţa unui nou ambasador american la Bucureşti.

Membrii AMRO au mulţumit şefului diplomaţiei române pentru sprijinul constant acordat de Ministerul Afacerilor Externe iniţiativelor Consiliului, inclusiv în derularea dialogului cu instituţiile româneşti ale administraţiei centrale. Au salutat progresele înregistrate de România în ceea ce priveşte măsurile privind îmbunătăţirea mediului de afaceri şi în relaţia cu instituţiile financiare internaţionale, care au generat în ultimul an creştere economică. Au exprimat interesul de a-şi dezvolta în continuare investiţiile pe termen lung în România, evidenţiind succesul de care se bucură investiţiile deja realizate şi potenţialul de care dispune România în diferite domenii. Au evidenţiat aprecierea faţă de poziţia de susţinere a României privind finalizarea TTIP, evidenţiind rolul activ pe care ţara noastră îl poate juca în cadrul dialogului transatlantic pe acest dosar.

Programul companiilor americane la Bucureşti a mai cuprins o serie de evenimente care vizează consolidarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA: cea de a treia Reuniune a Task Force-ului pentru implementarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi SUA; seminarul pe tema evaluării impactului normelor legislative asupra mediului de afaceri, în organizarea Guvernului României, Ambasadei SUA la Bucureşti, AMRO şi Camerei Americane de Comerţ în România (AmCham); reuniunea Grupului de lucru pentru implementarea Planului de Acţiune vizând guvernanţa economică.

De asemenea, sunt prevăzute primiri în plenul delegaţiei şi întrevederi bilaterale cu o serie de miniştri de resort din cadrul Guvernului României. Totodată, companiile farmaceutice membre AMRO participă la o masă rotundă pe tema sistemului de sănătate din România.

Informaţii suplimentare:

Consiliul de Afaceri Americano-Român (American – Romanian Business Council - AMRO), organizaţie non-profit cu sediul la Washington, având drept obiectiv promovarea relaţiilor economice dintre SUA şi România, a fost lansat la 25 ianuarie 2012, la Washington, având iniţial 10 companii membre.

În prezent, AMRO are în componenţă 19 companii americane de renume, cum ar fi Chevron, ExxonMobil, ADM, Smithfield, Raytheon, Pharma, MetLife, Cargill, Amgen, Timken, Mega, Eli Lilly, Johnson & Johnson, Honeywell, Baxter, CNH, Invenergy, New Generation Power şi Warburg Pincus, provenind din diverse domenii de afaceri: energie, agricultură, industria de apărare, industria farmaceutică, industria prelucrătoare, infrastructură de stocare, asigurări. Conducerea Consiliului este asigurată în prezent de ExxonMobil. Funcţia de preşedinte este deţinută de domnul Eric Stewart.

Misiunea Consiliului este de a contribui la consolidarea schimburilor economice şi investiţiilor dintre cele două ţări, aprofundarea relaţiilor bilaterale şi informarea opiniei publice în legătură cu importanţa acestora.