Centrul de presă

Întrevederea secretarului de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu cu adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Hoyt Yee

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
08.09.2014

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a avut la data de 8 septembrie 2014, la sediul MAE, o întrevedere cu adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Hoyt Yee.

Bogdan Aurescu a salutat participarea oficialului american la reuniunea Task Force-ului România – SUA pentru implementarea „Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii” – mecanism cu rol central în dezvoltarea Parteneriatului Strategic – precum şi la o serie de evenimente bilaterale, cu profil economic, organizate sub egida Guvernului României şi a Ambasadei SUA la Bucureşti. De asemenea, a subliniat interesul României, partener şi aliat de bază al SUA, pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic România – SUA pe toate componentele „Declaraţiei Comune”, de la adoptarea căreia se împlinesc, pe 13 septembrie, 3 ani, în spiritul relaţiei bilaterale privilegiate şi al valorilor comun împărtăşite.

Cei doi diplomaţi au abordat o serie de teme de pe agenda bilaterală, regională şi globală. Au fost discutate, între altele, agenda actuală şi de perspectivă a contactelor diplomatice bilaterale şi o serie de proiecte comune, cu accent pe cooperarea în domeniul politico-militar şi de securitate, precum şi în plan economic, inclusiv în contextul în care în 2015 se vor împlini 135 de relaţii diplomatice bilaterale. Au fost trecute în revistă evoluţiile de securitate din vecinătatea imediată a României, cu accent asupra Vecinătăţii Estice. Astfel, cei doi oficiali au realizat un schimb aprofundat de vederi asupra ultimelor dezvoltări din Ucraina şi implicaţiilor asupra regiunii extinse a Mării Negre, inclusiv asupra Republicii Moldova, precum şi la nivelul securităţii transatlantice.

De asemenea, a avut loc un schimb de vederi privind rezultatele Summit-ului NATO din Marea Britanie. Bogdan Aurescu a salutat rezultatele Summit-ului de la Wales şi a subliniat importanţa implementării rapide a deciziilor adoptate de liderii Aliaţi, în special în ceea ce priveşte consolidarea prezenţei SUA şi NATO în România şi a cooperării navale Aliate la Marea Neagră. A evidenţiat rolul important al României şi SUA în materializarea acestor decizii, pentru consolidarea securităţii dimensiunii sudice a flancului estic a NATO. La rândul său, oficialul american a mulţumit României pentru eforturile constante de consolidare a Parteneriatului Strategic bilateral, precum şi pentru contribuţia semnificativă a României în cadrul NATO, inclusiv în contextul deciziilor adoptate cu prilejul recentului Summit NATO din Marea Britanie.

Cei doi diplomaţi au remarcat nivelul de excelenţă al dimensiunii politico-militare şi de securitate a Parteneriatului Strategic bilateral. Discuţiile au relevat angajamentul ferm al României şi SUA pentru implementarea Fazei a II-a a Sistemului din Europa al SUA de apărare împotriva rachetelor balistice realizat într-o Abordare Adaptivă în Etape (European Phased Adaptive Approach – EPAA), prin operaţionalizarea Facilităţii antirachetă din cadrul Bazei Militare Deveselu, în cursul anului 2015. Aceasta reprezintă una dintre principalele contribuţii generate de cooperarea în cadrul Parteneriatului Strategic bilateral pentru susţinerea eforturilor de consolidare a securităţii transatlantice, fiind menţionată şi în cadrul Declaraţiei finale a Summit-ului NATO din Marea Britanie. De asemenea, a fost remarcată excelenta cooperare bilaterală la Baza de la Mihail Kogălniceanu şi în cadrul diverselor exerciţii militare comune.

Bogdan Aurescu a prezentat demersurile României pe linia susţinerii parcursului european al Republicii Moldova şi Ucrainei – eforturi apreciate de partea americană – pledând pentru asocierea consistentă a SUA, în special din punct de vedere economic şi financiar, la eforturile vizând consacrarea democraţiei şi modernizarea acestor state. A evocat, în mod special, importanţa proiectelor de interconectare energetică şi a exprimat speranţa extinderii proiectului interconectorului de gaz Iaşi-Ungheni - a cărui inaugurare la 27 august 2014 a fost salutată de Departamentul de Stat - inclusiv cu sprijinul SUA.

În ceea ce priveşte componenta economică a Parteneriatului Strategic, a fost exprimată aşteptarea părţii române cu privire la intensificarea schimburilor economice şi comerciale bilaterale şi la o prezenţă consolidată a investitorilor americani în România.

Bogdan Aurescu a reiterat aşteptările autorităţilor de la Bucureşti şi ale cetăţenilor români privind includerea, cât mai curând posibil, a României în Programul Visa Waiver al SUA, în virtutea relaţiei bilaterale speciale şi luând în considerare progresele înregistrate în îndeplinirea criteriilor legale prevăzute de legislaţia americană. Totodată, a exprimat speranţa că Administraţia şi Congresul SUA vor reuşi să promoveze reforma Programului Visa Waiver, ceea ce va aduce România mai aproape de îndeplinirea obiectivului său de a deveni membră în acest program. De asemenea, a reafirmat importanţa pentru relaţia bilaterală a numirii rapide a unui nou ambasador al SUA la Bucureşti.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice

SUA