Prima Pagina

Burundi

Ultima actualizare: 
23.02.2020

 

1. Informaţii generale

Din cauza situației politice instabile din Burundi, determinată de numeroase conflicte violente între forțele de securitate şi rebeli şi care  se menţindin decembrie 2015, recomandăm cetățenilor români să evite călătoriile în Burundi, iar celor aflați pe teritoriul burundez să părăsească imediat ţara.

Există un risc permanent de producere a unor ambuscade organizate de grupări rebele înarmate.

De asemenea,  vă recomandăm să nu vă deplasați în zonele de frontieră cu Republica Democratică Congo.
 

2. Contactarea autorităţilor române

România nu are reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Burundi. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu  reprezentare în acest stat.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Dacă sunteţi nevoiţi să vă deplasaţi în Burundi sau vă aflaţi deja pe teritoriul său, vă recomandăm să vă adresaţi Ambasadei României în Kenya şi să vă anunţaţi prezenţa în regiune, comunicând coordonatele dumneavoastră pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Atenţionăm cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, că îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, care pot decurge în urma unei situaţii de criză în care sunt implicaţi.


3. Alte recomandări

Cetățenii români care se află pe teritoriul acestui stat, ori care se deplasează în această țară, sunt sfătuiți să respecte următoarele recomandări:Să ia toate măsurile posibile pentru asigurarea securității personale;

  • Să încheie asigurări de viață;
  • Să evite circulația pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării;
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
  • În cazul călătoriilor, să păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a deplasării;
  • În cazul în care cetăţenii români sunt nevoiţi să călătorească în Burundi, în special în afara capitalei Bujumbura, sunt sfătuiţi să contacteze biroul ONU din Burundi (tel. + 257 222 193 42). ONU şi SUA sfătuiesc personalul lor să călătorească într-un convoi de cel puţin două vehicule;
  • Vă recomandăm să vă informaţi în prealabil asupra situaţiei medicale din zonă! Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică - Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile şi să accesaţi, spre consultare, pagina dedicată de Internet: http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori.
Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice