Programe şi evenimente interne

25 ani de la căderea regimului comunist

Calatorie in imagini 1989-2014Una dintre priorităţile de diplomaţie publică din acest an a Ministerului Afacerilor Externe este marcarea a 25 ani de la căderea regimului comunist.

În contextul simbolic creat de acest eveniment, MAE şi misiunile diplomatice ale României în străinătate își propun să evidenţieze transformările prin care a trecut ţara noastră şi care sunt priorităţile actuale şi viitoare.

Cu acest prilej, Ministerul Afacerilor Externe, în colaborare cu Agenţia naţională de presă Agerpres, organizează o expoziţie de fotografii sub genericul "Romania, 25 years after - 25 years of democracy", care încearcă să deseneze un arc peste timp, de la un trecut cenuşiu şi apăsător la un prezent în culori vii, dinamic şi optimist.

"Romania, 25 years after - 25 years of democracy" – Călătorie în imagini, 1989-2014


Totodată, misiunile diplomatice ale României organizează o serie de evenimente (proiecţii de filme, dezbateri, lansări de carte, expoziţii de fotografie), care pun în lumină principalele repere ale evoluției societății românești din tot acest interval.

Marcarea a 25 de ani de la căderea regimurilor comuniste în Europa Centrală şi de Sud Est invită, simbolic, la un exerciţiu de reflecţie faţă de unul din cele mai devastatoare capitole ale istoriei României, implicit a istoriei europene.

Păstrarea amintirii crimelor săvârşite de regimurile totalitare şi autoritare este singura modalitate de a arăta generaţiilor născute după 1989 că democraţia şi drepturile fundamentale sunt rezultatele unei istorii dureroase, traumatizante, cu urme adânci în mentalul colectiv.


  Informaţii detaliate privind acţiunile desfăşurate de misiunile României