Conferinţe, declaraţii, briefinguri

Briefing de presă susţinut de conducerea Departamentului Consular al MAE

Vorbitor: 
Brânduşa Predescu, Bogdan Stănescu
Data: 
06.01.2015
Locaţia: 
Sediul MAE

Brânduşa Predescu: Bună dimineaţa şi la mulţi ani şi bine aţi venit pentru prima oară în acest an, 2015, la Ministerul Afacerilor Externe! Debutăm în acest an activitatea de comunicare a informaţiilor de interes public, cu sprijinul dvs, printr-un briefing susţinut de către conducerea Departamentului Consular. Dorim să vă prezentăm activităţile desfăşurate pe perioada sărbătorilor de iarnă de către MAE, prin intermediul Departamentului Consular şi, evident, a misiunilor noastre diplomatice şi consulare. Avem astăzi, alături de noi, după cum spuneam, intreaga conducere a Departamentului Consular, începand cu directorul general, Bogdan Stănescu, cu directorul Radu Florea şi, nu în ultimul rând, cu directorul adjunct Florin Parvu. Domnule director general, aveţi cuvântul!

Bogdan Stănescu: Vă urez şi eu bună dimineaţa şi la mulţi ani! Ne vom referi în cele ce urmează la măsurile întreprinse de Ministerul de Externe în perioada sărbătorilor de iarnă. După cum se ştie, în perioada sărbătorilor de iarnă numărul românilor care revin în România sau numărul românilor care pleacă şi petrec sărbătorile în diferite zone ale lumii atinge unul dintre nivelurile cele mai înalte.

În acest sens, MAE, prin Departamentul Consular, sub coordonarea directă a ministrului afacerilor externe, a întreprins o serie de măsuri atât pe linie preventivă şi de informare, cât şi în ceea ce priveşte gestionarea unor situaţii deosebite cu implicarea cetăţenilor români. Astfel, în perioada 24.12.2014-4.01 2015, eforturile ministerului în domeniul consular s-au orientat în principal spre o informare a românilor cu privire la pericolele la care se pot expune şi, în acelaşi timp, s-au concentrat către gestionarea de către Departamentul Consular şi misiunile diplomatice ale României a situaţiilor cu implicarea românilor.

În acest sens, Ministerul de Externe a întreprins o serie de măsuri, după cum urmează: s-a asigurat de preluarea tuturor apelurilor de urgenţă de către misiunile diplomatice, s-a asigurat de buna comunicare publică in situaţii deosebite - şi aici doresc să le mulţumesc încă o dată colegilor de la Direcţia Comunicare pentru aportul deosebit dat Departamentului Consular. În acelaşi timp, s-au organizat echipe consulare la nivelul tuturor misiunilor diplomatice şi consulatelor României, astfel încât acestea să fie pregătite să intervină în orice moment în situaţia în care apare un caz consular. De asemenea, la nivelul Departamentului Consular, a existat o structură care a acţionat în permanenţă, 24 de ore din 24, astfel încât: să se poată gestiona cât mai bine problemele consulare care pot apărea sau au putut apărea în această perioadă.

Totodată, echipele consulare mobile, care fac parte din celula de criză a MAE, au fost pregătite permanent, 24 de ore din 24, pentru a acţiona în situaţia în care ministrul afacerilor externe ar fi activat această structură operativă a ministerului nostru. În ceea ce priveşte latura preventivă şi de informare, aşa cum v-am obişnuit în ultima perioadă de timp, Ministerul de Externe a lansat Ghidul de iarnă în decembrie2014, un material deosebit de util pentru românii care doresc să se deplaseze în străinătate, material care conţine informaţii complexe şi în amănunt cu privire la principalele destinaţii turistice către care românii se îndreaptă în această perioadă de timp. În acelaşi timp, în luna decembrie, în 23 decembrie, MAE a lansat o atenţionare de călătorie, cu recomandări generale cu privire la condiţiile de deplasare ale românilor către principalele destinaţii turistice.

Totodată, punctual, Ministerul Afacerilor Externe a lansat şi actualizat în permanenţă un număr de 21 de atenţionări de călătorie, vizând condiţiile meteo de interes major, şi aici aş putea menţiona statele care au făcut obiectul acestor atenţionări de călătorie şi acestea sunt: Malaysia, Ungaria, Serbia, Slovenia, Spania, Franţa, Belgia, Germania, Republica Macedonia, Croaţia, Bulgaria, Italia, Grecia şi Norvegia. Aşadar, prin intermediul tuturor acestor materiale de prezentare şi informare, cetăţenii români au putut fi în măsură să fie informaţi în timp util şi, de asemenea, să se poată beneficia de toate datele cu privire la destinaţiile pe care doresc să le viziteze, unde doresc să işi petreacă concediul de sărbători.

In acelaşi timp, Ministerul de Externe, pe langă latura preventivă şi de informare pe care a parcurs-o în această perioadă de timp, a avut de gestionat şi o serie de situaţii consulare deosebite, cu implicarea cetăţenilor români. Aici menţionez următoarele situaţii gestionate de către ministerul nostru:

În 23 decembrie 2014, dispariţia unei femei de cetăţenie romană de la bordul unui feribot ce traversa Canalul Manecii. Aceasta a fost identificată şi repatraită in Romania, demers asupra căruia am informat publicul. Aici aş dori să punctez un singur aspect: autorităţile franceze, în momentul în care au fost informate cu privire la dispariţia sau când au constatat dispariţia romancei, au demarat un amplu proces de căutare în zona Dunkerque, partea francezăa Canalului Manecii, dar după aproximativ opt ore s-au oprit, deoarece, potrivit danşilor, o personană care se află in apă in decembrie nu poate să reziste mai mult de opt ore. Cu toate acestea, Ministerul Afacerilor Externe nu a oprit căutările româncei şi a activat toate misiunile diplomatice din zona respectivă, astfel încât, spre bucuria noastră şi a respectivei cetăţene, aceasta a fost identificată şi repatriată în România.

În 24 decembrie 2014, Ministerul Afacerilor Externe a gestionat evacuarea şi acordarea de sprijin pentru patru cetăţeni romani sinistraţi in Parcul Naţional Taman Negara din Malaysia, afectat de un puternic uragan. Turiştii români au fost transportaţi spre Kuala Lumpur, de unde au fost asistaţi de către misiunea diplomatică română în vederea continuării călătoriei spre Thailanda, conform itinerariului iniţial.

28 decembrie 2014 - prăbuşirea unui avion de pasageri în Indonezia. In urma demersurilor întreprinse de către Ambasada Romaniei la Singapore şi Ambasada Romaniei la Jakarta pe langă autorităţile locale, a rezultat faptul că la bord nu se aflau cetăţeni români.

28 decembrie 2014 - operaţiunea de salvare a unei femei de cetăţenie romană aflate la bordul navei Norman Atlantic naufragiată în Marea Adriatică din cauza unui incendiu. Ca urmare a eforturilor conjugate ale Ambasadei României la Atena şi Ambasadei României la Roma, femeia de cetăţenie română împreună cu ceilalţi pasageri au fost preluaţi de către nava Aby Jannette şi transportaţi in portul Manfredonia, Italia.

28 decembrie 2014 - accident de circulaţie in localitatea Vaklino, Bulgaria, cu implicarea a patru cetăţeni romani. In urma impactului, doi dintre cei patru cetăţeni români au fost răniţi uşor şi au fost transportaţi de urgenţă pentru investigaţii medicale. Unul, la cerere către un spital din Mangalia, în timp ce al doilea a fost trasnportat la Dobrici, Bulgaria.

29 decembrie 2014 - repatrierea de la Chişinău a unui cetăţean român cu prezumtive probleme psihice şi lipsit de mijloace financiare. Astfel, în capitala Republicii Moldova a fost semnalată prezenţa unei persoane vârstnice de cetăţenie romană, fără resurse materiale pentru asigurarea cazării in condiţii extreme meteo şi cu vădite indice ale unor tulburări mentale. După eforturi considerabile, a fost identificată şi inştiinţată familia din ţară, iar persoana în cauză a fost repatriată.

30 decembrie 2014 - în urma lansării unui semnal SOS de către un vapor in largul insulei Corfu, navă care anterior aparţinuse unui armator roman, Ambasadele României la Atena şi la Roma s-au implicfat activ în identificarea unor eventuali cetăţeni români la bordul acestei nave. In urma acţiunii conjugate a celor două misiuni diplomatice, s-a constatat că la bordul acelei nave nu se află români. În prezent, cazul este cercetat de către autorităţile italiene.

2 ianuarie 2014 - cercetarea în stare de libertate de către autorităţile nigeriene a unui comandant de navă de cetăţenie română. Ofiţerului român, suspectat şi cercetat în stare de libertate, i s-au reţinut documentele de călătorie de către autorităţile de specialitate nigeriene şi i s-a impus să nu părăsească teritoriul nigerian. In prezent, cetăţeanul român este cazat într-un hotel din localitatea nigeriană, având un avocat angajat pe plan local, cercetarea în cazul care face obiectul acestui proces continuând şi autorităţile nigeriene interzicând românului sau mai bine zis punând măsura de a nu părăsi ţara.

3 ianuarie 2014 - decesul unui nou-născut, cetăţean român, posibil cetăţean român, pe teritoriul Franţei. Ambasada României în Republica Franceză s-a autosesizat în cursul zilei de sambătă, 3 ianuarie 2015, referitor la cazul decesului nou-născutului semnalat în presa franceză ca fiind de cetăţenie română şi a întreprins în regim de urgenţă demersurile legale pe lângă autorităţile locale din localităţile Champlan, Wissous şi Corbeil, în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare, cât şi în vederea confirmării cetăţeniei române a nou-născutului. Demersurile autorităţilor române au inclus transmiterea decătre ambasadorul României în Republica Franceză a unei scrisori adresate primarului localităţii Champlan, prin care au fost solicitate detalii referitoare la caz - cetăţenia nou-născutului, demersurile Primăriei - şi prin care a fost comunicată, totodată, îngrijorarea faţă de problemele semnalate în ceea ce priveşte autorizarea înhumării nou-născutului în cimitirul din localitate. În urma demersurilor intreprinse de către reprezentanţii misiunii pe langă o asociaţie umanitară care se ocupă de astfel de cazuri, această asociaţie umanitară a confirmat faptul că funeraliile nou-născutului au avut loc la data 5 ianuarie 2015, la Biserica Saint Paul din Massy, fiind înhumat în cimitirul din Wissous.

4 ianuarie 2015 - incidentul in care au fost implicaţi doi cetăţeni români aflaţi la bordul unei nave, atacat în portul Derna, Libia. Astfel, o rachetă lansată de către un avion de vânătoare a explodat la bordul navei, incidentul soldându-se cu decesul a doi membri ai echipajului: un cetăţean român şi un cetăţean grec. La ora actuală, nava se află în rada externă a portului libian Tobruk pentru efectuarea unor reparaţii sumare necesare continuării drumului către Pireu. Ceea ce e de subliniat în acest caz este faptul că atât Ambasada României la Tripoli, care momentan este relocată la Tunis, în Tunisia, ca urmare a situaţiei de securitate din Libia, cât şi Ambasada României la Atena au menţinut în permanenţă legătura atât cu armatorul grec, cât şi cu tatăl cetăţeanului roman decedat care, de altfel, este marinar şi se află la bordul navei.

Chiar în cursul serii de ieri, Ambasada României la Tripoli a avut două comunicări cu tatăl cetăţeanului roman, care este în siguranţă,totul este ok, nu a fost afectat de atacul cu rachetă. In permanenţă, ambele ambasade care, în acelaşi timp, ţin legătura şi ei, şi între ele, şi cu Centrala MAE, care letransmite instrucţiuni periodic, monitorizează situaţia navei pană la momentul în care va ajunge în portul Pireu. În momentul când nava va ancora în portul Pireu, o echipă consulară a Ambasadei Romaniei la Atena este pregătită să se deplaseze la faţa locului pentru a acorda toată asistenţa consulară necesară atât cetăţeanului roman, tatăl celui decedat, cât şi pentru a indeplini toate formalităţile privind repatrierea corupului neînsufleţit. Acestea ar fi situaţiile deosebite cu care MAE s-a confruntat în această perioadă de sărbători, între 24 decembrie 2014 şi 5 ianuarie 2015.

Folosesc acest prilej pentru a reitera recomandarea fermă a ministerului nostru către toţi cetăţenii români care doresc să călătorească în străinătate de a se informa, înainte de a părăsi teritoriul Romaniei, de a consulta site-ul MAE, la rubrica "Sfaturi de călătorie" şi "Alerte de călătorie". În cadrulacestei rubrici a site-ului MAE puteţi găsi informaţii utile cu privire la toate statele lumii, nu numai utile, ci şi foarte amănunţite. Merg pană la informaţii de genul: regimul vamal, regimul sanitar, ce este bine să faceţi, ce nu este bine să căraţi in ţara respectivă. Cu alte cuvinte, este o rubrică foarte utilă romanilor.

Pe de altă parte, rubrica "Alertă de călătorie" vizează statele cu un anumit potenţial de risc, unde românii trebuie să manifeste foarte mare atenţie, iar în unele să nu meargă sau chiar să părăsească de îndată acel stat, cum este cazul Libiei. Pe site-ul MAE, alerta de călătorie in dreptul Libiei este: \părăsiţi imediat statul respectiv\. Similar, Siria şi alte state de acest gen.

Totodată, folosesc acest prilej pentru a menţiona două instrumente deosebit de utile lansate de către Ministerul Afacerilor Externe, în cadrul procesului amplu de modernizare şi regandire substanţială a serviciului consular romanesc, şi aici mă refer la aplicaţia "Călătoreşte in siguranţă", care este o aplicaţie ce poate fi descărcată pe orice telefon mobil. In momentul cand această aplicaţie este descărcată pe telefon veţi putea obţine, în timp real, informaţiile care sunt prezentate şi pe site-ul MAE, astfel încât oriunde vă aflaţi puteţi fi în cunoştinţă de cauză cu privire la situaţia din statul respectiv sau cu privire la ceea ce este bine sau nu este bine să faceţi acolo.

Al doilea instrument modern lansat de MAE în sprijinul şi în beneficiul romanilor îl reprezintă sistemul 'un sms îţi poate salva viaţa', prin intermediul acestui sistem românii care călătoresc în zonele considerate de risc de către Ministerul Afacerilor Externe vor primi la sosire un sms care conţine coordonatele ambasadei, astfel încat în situaţia în care vă veţi confrunta cu anumite dificultăţi să ştiţi că puteţi contacta de urgenţă ambasada României. Un alt îndemn şi o altă recomandare fermă a ministerului este ca toţi cetăţenii romani, odată ajunşi într-un stat străin, să se înregistreze la ambasadă, astfel încat în situaţia în care se poate întâmpla sau întalnesc anumite dificultăţi ambasada să poată şti unde sunt şi să poată interveni mult mai prompt şi eficace. Doresc, cu acest prilej, să le mulţumesc autorităţilor române, cât şi celor străine, care au contribuit la gestionarea, la sprijinirea eforturilor personalului consular în vederea asigurării unei asistenţe consulare prompte şi eficiente în această perioadă de sărbători de iarnă. Nu in ultimul rand, aş dori să le mulţumesc tuturor colegilor din Ministerul Afacerilor Externe, atât din Centrala MAE, cât şi de la misiunile diplomatice, care au înţeles să manifeste o atenţie deosebită situaţiilor pe care le-au gestionat şi, în perioada în care o mare parte din români, din cetăţenii români, şi-au petrecut un binemeritat concediu, aceştia au fost la muncă şi au îndeplinit instrucţiunile care au fost trasate de către Ministerul Afacerilor Externe.

In final, aş dori să vă lansez o invitaţie. Pe data de 22 ianuarie, la sediul Centrului de Pregătire Consulară din cadrul Departamentului Consular dorim să realizăm o prezentare mult mai amplă a întregului ansamblu de acţiuni realizat în direcţia modernizării substanţiale a serviciului consular românesc şi, totodată, dorim să vă prezentăm campaniile publice pe care ministerul nostru le-a lansat atât în anul 2014, cât şi cele pe care doreşte să le continue în 2015 şi dorim cu această ocazie să avem acelaşi sprijin din partea dvs pentru mediatizarea intregului efort al Ministerului Afacerilor Externe pe linia modernizării şi regandirii serviciul consular romanesc. Vă mulţumesc încă o dată şi vă doresc un an bun! La mulţi ani şi tot ce vă doriţi!

Brânduşa Predescu: Vă mulţumim şi noi, dle director general. Dacă sunt intrebări din partea dvs, să vă prezentaţi. Vă rog.

 

Reporter: /.../ referitor la situația nou-născutului mort în Franța… cauza morți...

Brânduşa Predescu: Alte detalii, în afară de cele deja prezentate, că a fost înhumat şi...

Bogdan Stănescu: Referitor la cauza decesului, deocamdată nu am primit o informare clară. Dar autorităţile romane menţin o legătură permanentă cu cele franceze de specialitate pentru a afla toate circumstanţele in care s-a petrecut decesul.

Reporter: Şi legat de accidentul, mă rog, de întâmplarea din Libia, dacă cumva aţi primit o estimare a datei în care va ajunge nava în portul Pireu? Sau încă nu se ştie.

Bogdan Stănescu: Incă nu se ştie. Ne-am hazarda ca să spunem o dată, în seara asta sau mâine, deoarece nava, la ora actuală, este în rada externă a portului Tobruk, pentru a efectua reparaţii şi anumite investigaţii uzuale în astfel de situaţii.

Reporter: /.../ iar ieri după amiază armata /libiană/ a recunoscut că a tras /.../ Armata libiană a recunoscut că avioanele sale au tras asupra petrolierului. Ce informaţii aţi primit /.../?

Bogdan Stănescu: Libiene. Într-adevăr, această informaţie a apărut pe fluxurile de presă, chiar astăzi, ambasada noastră la Tripoli a lansat câteva solicitări către Ministerul de Externe libian. Suntem în aşteptarea unui răspuns din partea Ministerului de Externe libian. Totodată, Ministerul de Externe român a invitat Ambasada Libiei la Bucureşti la discuţii cu privire la circumstanţele şi cu privire la tot ansamblul acestui eveniment.

Reporter: Ieri, de exemplu, Grecia /.../ a cerut o anchetă internaţională /.../ România, ţinand cont că a avut victime acolo, in Libia, va /face acest lucru/?

-: În primul rand, să avem întalnirea cu Ambasada Libiei şi direcţiile politice din cadrul Ministerului vor gândi o linie de acţiune şi vom vedea.

Brânduşa Predescu: Daţi-mi voie să completez răspunsul la această întrebare. Ministrul afacerilor externe a condamnat ieri public folosirea excesivă a forţei de către Armata libiană, iar după cum spunea şi colegul meu, suntem deja, de ieri, ca Minister al Afacerilor Externe, în contact cu reprezentanţii autorităţilor libiene la Bucureşti, cărora încă de ieri li s-au cerut clarificări. Acestea vor veni şi astăzi, contactul va fi reluat. Trebuie însă înţeleasă nu numai situaţia de securitate de acolo, ci şi modul în care este dislocat guvernul din Libia - care nu se află in capitală, după cum ştiţi - face ca însăşi comunicarea autorităţilor, reprezentanţilor autorităţilor libiene la Bucureşti, probabil, şi în alte capitale din lume, cu propriile autorităţi din Libia, să fie destul de dificilă. Deci ne aflăm in faţa unei situaţii generale şi de securitate, şi de comunicare, în Libia, deosebită. Prin urmare, vă rog frumos să reţinem că şeful diplomaţiei romane deja s-a exprimat cu privire la incidentul armat care a avut loc duminică şi care a fost public asumat de către forţele armate libiene, acestea subliniind faptul că se află în cursul unei operaţiuni de combatere a miliţiilor islamiste, sau ceea ce presupuneau ei a fi acest lucru.

Dacă nu mai sunt intrebări, eu mulţumesc foarte mult conducerii Departamentului Consular şi colegilor noştri. Aşa cum a subliniat şi dl director general, într-adevăr, unii dintre noi am fost, cum este şi firesc, şi pe perioada sărbătorilor, la datorie şi vom fi în continuare. Vă mulţumim foarte mult pentru interesul dumneavoastră faţă de activitatea Ministerului Afacerilor Externe în ansamblu, şi să ne revedem pe 22 ianuarie, aşa cum aţi fost invitaţi, la Centrul de pregătire consulară, unde veţi vedea şi nişte aplicaţii practice a instrumentelor pe care le-a dezvoltat Ministerul de Externe şi care sunt la îndemâna cetăţenilor romani în străinătate şi cred că această parte de demonstraţie practică este foarte de interes pentru toată lumea. Până atunci, nedorind să anticipez, dar şi până în 22 ianuarie veţi mai primi o invitaţie la alte acţiuni aici, la sediul MAE. Vă mulţumim foarte mult şi vă dorim o zi excelentă in continuare!