Conferinţe, declaraţii, briefinguri

Declaraţii comune de presă ale ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu şi ale omologului bulgar Daniel Mitov la finalul consultărilor

Vorbitor: 
Bogdan Aurescu, Daniel Mitov
Data: 
19.02.2015
Locaţia: 
Sediul MAE

Organizator: Bună ziua, bine aţi venit! Vă mulţumim foarte mult pentru pacienţă! La sfârşitul convorbirilor oficiale din această dimineaţă, ministru de externe Bogdan Aurescu şi oaspetele său, ministrul de extern din Bulgaria, domnul Daniel Mitov, vor susţine declaraţii de presă. Domnul ministru Aurescu.
 

Bogdan Aurescu: Mulţumesc foarte mult pentru prezenţă. Vreau, în primul rând, să salut vizita la Bucureşti a omologului meu bulgar, Daniel Mitov, să îmi exprim încrederea că vom continua dialogul foarte consistent pe care l-am avut astăzi, un dialog extrem de deschis, prietenesc ca între doi parteneri strategici, expresia faptului că România şi Bulgaria sunt nu doar doi vecini foarte buni, dar şi doi parteneri în cadrul Uniunii Europene şi aliaţi de încredere în cadrul NATO.

De altfel, este o serie de contacte bilaterale în acest an, deja la acest început de an, care arată cât de consistentă este relaţia bilaterală între România şi Bulgaria. Amintesc aici vizita în luna ianuarie a vicepremierului bulgar, doamna Kuneva, vizita mâine a preşedintelui Bulgariei, domnul Plevneliev, pentru convorbiri oficiale cu omologul român. Şi vreau să vă spun că am discutat astăzi despre toate aspectele care ţin de relaţia bilaterală.

Am trecut în revistă foarte multe obiective şi interese comune. Sunt foarte multe proiecte care ne leagă şi pe care le împărtăşim. Am discutat despre agenda bilaterală, despre agenda europeană, regională şi de securitate, despre agenda internaţională. Am salutat în primul rând trendul ascendent al schimburilor comerciale dintre cele două ţări, România fiind al treilea partener al Bulgariei din punct de vedere economic în Uniunea Europeană. Avem anul trecut aproximativ 3 miliarde de euro schimburi comerciale şi am hotărât să stimulăm în continuare această tendinţă ascendentă.

De asemenea, am discutat împreună cu omologul meu şi pregătirea următoarei şedinţe comune de guvern a celor două state. E vorba despre a treia şedinţă comună de guvern, este un instrument extrem de important pentru promovarea cooperării bilaterale privilegiate dintre cele două ţări. Această şedinţă de guvern va avea loc în această primăvară la Craiova.

Am discutat, de asemenea, cu omologul meu şi despre minoritatea română din Bulgaria, respectiv despre minoritatea bulgară din România. Am mulţumit astfel părţii bulgare pentru faptul că recent a fost identificată o nouă clădire pentru liceul românesc „Mihai Eminescu” din centrul Sofiei şi am discutat, de asemenea, şi despre impulsionarea învăţământului în limba română pentru minoritatea română din Bulgaria.

De asemenea, am decis împreună să impulsionăm şi procesul de delimitare a spaţiilor maritime din Marea Neagră dintre cele două state. Am convenit ca o rundă la nivel de experţi să aibă loc în perioada următoarea, în aşa fel încât să putem avansa spre o soluţie reciprocă acceptabilă în conformitate cu dreptul internaţional în materie.

De asemenea, am stabilit să cooperăm în procesul de pregătire a asumării preşedinţiilor semestriale ale Uniunii Europene. Bulgaria va reprezenta preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în 2018, iar România în 2019. Cred că este important să vedem împreună cum putem să proiectăm acea Uniune Europeană pe care ne-am dorit pentru statele noastre.

Am putut discuta de asemenea foarte multe alte dosare care sunt pe agenda europeană. Avem interese comune în ceea ce priveşte promovarea creşterii economice şi a ocupării forţei de muncă. Am discutat despre eventuale proiecte comune pe care să le promovăm în cadrul oferit de planul Juncker. Am discutat de cooperarea pentru obţinerea de finanţare europeană pentru stimularea, de asemenea, a convergenţei economice şi sociale în cele două state. Am avut un schimb de vederi extinse asupra securităţii energetice şi din acest punct de vedere am subliniat cât de important este ca inter-conectorul dintre România şi Bulgaria, inter-conectorul de gaz să se finalizeze cât mai rapid. Dar în egală măsură am discutat şi despre un alt proiect care este susţinut de către cele două state, şi anume coridorul vertical România – Bulgaria – Grecia.

Am vorbit şi despre sinergia Mării Negre. Este un proiect mai vechi dar care poate să fie revitalizat. Am discutat împreună despre modalităţi de promovare a acestui proiect în cadrul Uniunii Europene.

Evident, discuţia despre aderarea celor două state la spaţiul Schengen a fost pe agendă. Am discutat împreună modalităţile de promovare a acestui obiectiv care rămâne pentru noi un obiectiv prioritar.

Vecinătatea estică, procesul de extindere a Uniunii Europene în Balcanii de Vest au fost de asemenea pe agenda noastră de astăzi.

Am trecut în revistă împreună cu colegul meu situaţia din Ucraina care ne îngrijorează. Dorim să vedem înţelegerile de la Minsk de săptămâna trecută aplicate în totalitatea lor, în întregime. Dorim să vedem că încetarea focului este respectată de către rebelii pro-ruşi din regiunea estică a Ucrainei, pentru că acesta este un pas foarte important pentru a se trece la etapele următoare ale înţelegerilor, în special retragerea armamentului greu. Şi din acest punct de vedere consider că este extrem de important ca accesul monitorilor din misiunea de monitorizare specială a OSCE-ului să fie neîngrădit, să fie permis în zona pe care o acoperă înţelegerile de la Minsk.

Am discutat despre Balcanii de Vest, am discutat despre importanţa sprijinirii procesului de lărgire în continuare cu statele din această zonă, care este foarte importantă şi pentru România şi pentru Bulgaria, şi am discutat şi modalităţi de coordonare a preşedinţiilor pe care le vom exercita în acest an, România, respectiv Bulgaria, în anumite formate de cooperare regională. Bulgaria, începând cu luna iunie, va fi Preşedintele în exerciţiu al Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est. România, în semestrul doi al acestui an, va avea Preşedinţia în exerciţiu a Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN).

De asemenea, am vorbit şi despre agenda de securitate. Am mulţumit omologului meu pentru foarte buna cooperare pe care o avem în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, mai ales în ultima perioadă, întrucât s-a discutat şi s-au luat decizii importante cu privire la implementarea planului de acţiune pentru creşterea vitezei de reacţie a NATO. Mă refer aici în mod special la consolidarea securităţii în statele din flancul estic, zona de sud a flancului estic. România şi Bulgaria vor găzdui, după cum este ştiut, câte o unitate de integrare a forţelor NATPO. Şi am salutat faptul că este deja convenit la nivelul ministerelor apărării ca să avem o prezenţă încrucişată, ofiţeri români în unitatea de integrare a forţelor din Bulgaria, ofiţeri bulgari în unitatea de integrare a forţelor din România.

În ceea ce priveşte parteneriatul estic avem aceeaşi poziţie. Este nevoie de modernizarea acestui instrument care s-a dovedit a fi un instrument bun, cu rezultate până în prezent, dar care trebuie evident să fie adaptat noilor situaţii, noilor circumstanţe din vecinătatea noastră estică.

Nu în ultimul rând, am vorbit şi despre situaţia din Republica Moldova în urma instalării noului guvern. Vreau să îi mulţumesc încă o dată şi public colegului meu Daniel pentru spiritul extrem de deschis în care am purtat aceste discuţii astăzi şi sunt convins că împreună vom putea să atingem foarte multe dintre obiectivele pe care astăzi le-am discutat.

 

Daniel Mitov: Stimate domnule ministru, dragă Bogdan, mă bucur foarte mult că am astăzi posibilitatea de a fi aici. Vreau să îţi mulţumesc atât ţie, cât şi tuturor pentru ospitalitate. Întotdeauna este foarte bine ca omul să fie între prieteni şi în special mă bucur foarte mult că sunt aici astăzi în data de 19 februarie, ziua în care poporul bulgar marchează 142 de la moartea lui Vasil Levski, a cărui activitate este legată în mare măsură şi de România.

Bulgaria şi România sunt foarte buni vecini, parteneri şi aliaţi în Uniunea Europeană şi în NATO şi este un drum pe care cele două state au ales să îl parcurgă în ultimul deceniu. Acest lucru apropie mai mult popoarele noastre. De aceea noi, oamenii politici de pe cele două maluri ale Dunării, trebuie să colaborăm şi să ne întâlnim frecvent. Bulgaria şi România au multe interese comune, după cum am stabilit astăzi, şi nu doar astăzi evident, şi doar printr-un dialog activ şi cooperare putem să lucrăm intens pentru dezvoltarea tuturor acestor aspecte.

Astăzi am discutat pe multe probleme. Ele sunt în atenţia noastră şi toate acestea sunt legate de o temă principală. Este vorba de securitatea Europei.

Am vorbit de securitate energetică, investiţii, securitate regională, securitate la graniţele Uniunii Europene, Schengen, MCV, presiunea exercitată de refugiaţi. Regiunea din Europa de Sud este foarte dependentă de aprovizionarea cu gaz din Rusia şi datorită apropierii de Ucraina această problemă este tot mai evidentă. Aceste state au un potenţial de a-şi diversifica sursele de gaz şi crearea unei pieţe energetice europene care să asigure gaz pentru toţi cetăţenii Uniunii Europene. Este o sarcină care nu mai trebuie amânată. În acest sens, realizarea unor sisteme de interconectare între Bulgaria şi România este un element foarte important pentru arhitectura securităţii energetice a Europei pe axa nord-sud. Cu siguranţă veţi de acord cu mine că securitatea ne face mai puternici, nu doar cea energetică. Pentru noi este de o importanţă prioritară să se facă această conectare cu România.

Am în vedere îmbunătăţirea şi accelerarea activităţii pentru construirea altor poduri şi altele. Parteneriatul în cadrul Uniunii Europene dintre Bulgaria şi România lucrează excelent pe linia cooperării regionale. Urmează să asigurăm preşedinţia despre care ministrul Aurescu deja a vorbit.

Evident, împreună cu colegul meu am vorbit şi despre ceea ce se întâmplă în Ucraina. Ştiţi că am avut posibilitatea de a fi vorbit în urmă cu două zile cu ministrul ucrainean de externe, care a fost şi la Bucureşti şi la Sofia. Şi Bulgaria şi România au minorităţi în Ucraina şi pentru noi este foarte important ca drepturile acestor minorităţi să fie respectate. Vrem să vedem o Ucraină stabilă şi care să se reformeze, iar acest lucru este posibil printr-o consiliere şi prin stoparea violenţei. Ne aşteptăm ca toată lumea, toate statele să respecte acordul de la Minsk.

Ultimele evenimente din regiunea Mării Negre ne arată că trebuie să avem o abordare strategică. Elaborarea unei strategii a Mării Negre va îmbunătăţi acţiunile Uniunii Europene şi se va transforma într-o parte integrantă a politicii Uniunii Europene. Împreună cu omologul meu, astăzi am decis să ne unificăm eforturile pentru a oferi un nou impuls sinergiei Mării Negre pentru a lucra intens în acest sens.

Şi acum vreau să închei spunându-vă că această cooperare intensă va face ca vocea Bulgariei şi României să fie auzită mult mai bine în Uniune, vocea noastră comună va avea şi o greutate mai mare şi vă încredinţez că nu vom face economie de eforturi în acest sens.
 

Organizator: Mulţumim foarte mult şi dumneavoastră, reprezentanţilor presei şi vă dorim o zi excelentă în continuare!

 

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice