Activităţi de diplomaţie publică

Dialoguri@MAE


Lansarea seriei de evenimente interactive  «Dialoguri@MAE» vine din nevoia de a discuta, într-o manieră deschisă, temele de actualitate care au impact asupra politicii externe a României. Consider că prin intermediul acestor dezbateri vom putea împărtăși cu mediul academic, think-tank-uri de profil și alți reprezentanți ai societății civile active în domeniu eforturile conceptuale prin care MAE contribuie la conturarea, definirea și implementarea politicilor la nivel european și internațional. Am convingerea că acest exercițiu de dialog deschis și interactiv va fi reciproc avantajos și că vine în întâmpinarea dorinței de consultare publică existente la nivelul societății civile, pe teme de politică externă.”

Bogdan Aurescu,
Ministrul afacerilor externe
 

Realitatea secolului XXI aduce în atenţie crize şi riscuri globale şi regionale crescute. Aceste evoluţii sunt de natură să îngrijoreze şi să țină diplomația română în alertă – cu atât mai mult cu cât există un conflict militar în imediata vecinătate a României.  La nivel conceptual se revine spre un nou tip de realism, în care premisele de interacţiune raţională, constructivă, de sumă pozitivă, între actori mizând pe soft power, sunt reanalizate. În acest context, trebuie pus accentul pe pragmatismul şi relevanţa palierului analitic şi de prognoză al diplomației.

Activitatea diplomatică trebuie să fie, în noul context internațional, flexibilă, adaptabilă și dinamică, pentru a face față desfăşurării neaşteptate de evenimente, lipsite de aproape orice grad de anticipare. România, prin poziţionarea regională şi rolurile asumate, atât la nivel regional, cât şi global, devine un actor din ce în ce mai important pe această scenă. Astfel, MAE, prin activitatea diplomatică desfășurată, are o contribuție tot mai importantă la conturarea, definirea, consolidarea și implementarea noilor politici de adaptare, atât la nivel european, cât și la nivelul Alianței Nord-Atlantice și nu numai.

În consecință, MAE lansează o serie de mese rotunde – Dialoguri@MAE -  destinate temelor de actualitate de politică externă, în cadrul cărora să fie prezentate propunerile, acțiunile și abordările conceptuale ale MAE.