Centrul de presă

Aniversarea a 65 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice la nivel de ambasadă între România și Mongolia

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
29.04.2015

Ministerul  Afacerilor Externe salută aniversarea astăzi, 29 aprilie 2015, a 65 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, la nivel de ambasadă, între România și Mongolia.

Relațiile dintre cele două țări s-au dezvoltat fără întrerupere în această perioadă, prin vizite la nivel de șef de stat, în plan parlamentar și guvernamental.

De-a lungul timpului, peste 150 de cetățeni mongoli au urmat studiile universitare în România.

Mongolia este, în același timp, un partener important pentru Uniunea Europeană. În aprilie 2013, UE și Mongolia au semnat Acordul de Parteneriat și Cooperare.

În luna iulie 2016, Mongolia va fi gazda Summit-ului aniversar a 20 de ani de la crearea formatului de cooperare Asia-Europa (Asia-Europe Meeting/ASEM) si, în acest sens, coordonează activitatea grupului de lucru privind direcțiile de dezvoltare a ASEM în următoarea decadă.


Informaţii suplimentare:

România şi Mongolia au stabilit relaţii diplomatice la rang de ambasadă, la 29 aprilie 1950.

Acordul de Parteneriat și Cooperare încheiat în 2013 reprezintă cadrul juridic ce permite extinderea relațiilor Uniunea Europeană – Mongolia în domeniile politic, comercial, al asistenței pentru dezvoltare, cooperarea în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, energiei, schimbărilor climatice, cercetării și inovării, educației și culturii.

UE a devenit al treilea mare partener comercial al Mongoliei, iar produsele mongole intră pe piața comunitară fără taxe, pe baza Sistemului de Preferințe Tarifare Generalizate.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice