Participarea României la expoziţia universală…

Întrebări frecvente despre participarea României la Expo Milano 2015

1. Ce este Expo Milano 2015?

Expo Milano 2015 este o expoziţie universală, care se desfăşoară timp de şase luni, în perioada 1 mai - 31 octombrie 2015, şi care are ca temă generală “Hrănirea Planetei. Energie pentru viaţă / Feeding the Planet. Energy for life”. Expoziţiile universale sunt organizate pe o durată care variază între 6 săptămâni şi 6 luni şi au loc la un interval de cel puţin 5 ani. Mai multe informaţii referitoare la tipurile de expoziţii sunt disponibile aici: http://www.mae.ro/node/24334; http://www.bie-paris.org/site/en/

Pagina oficială a expoziţiei este: http://www.expo2015.org/en

Mai multe informaţii referitoare la participarea României la Expo Milano sunt disponibile aici: http://www.mae.ro/expo-2015 și www.romaniaexpo2015.ro.

2. De ce participă România la Expo Milano 2015?

Expoziţiile universale sunt unele dintre cele mai importante evenimente de diplomaţie publică la care are acces publicul internaţional. România a participat la cele mai importante astfel de expoziţii universale sau internaţionale din ultima perioadă. La EXPO Milano 2015 participă 145 de state și 3 organizaţii internaţionale (printre care UE şi ONU).

România este cel de-al 5-lea stat înscris formal la această manifestare expoziţională şi cel de-al 81-lea stat semnatar al contractului de participare.

Vizitatorii vor putea descoperi în mod interactiv informații despre specificul fiecărei țări participante în corelație cu tema principală a EXPO 2015: hrănirea planetei.

Evenimentul reprezintă un prilej unic de a promova către un public internațional numeros – sunt așteptați peste 20 de milioane de vizitatori – avantajele pe care România le oferă pe toate palierele importante – de la agricultură, turism, economie și până la cultură și gastronomie.

Pentru România, care are o comunitate considerabilă de români în Italia și relații economice/investiționale extrem de strânse cu această țară, organizarea expoziției la Milano reprezintă un o oportunitate valoroasă, din punctul de vedere al diplomației publice și economice.

 

3. Care este perioada în care poate fi vizitat Pavilionul României la Expo Milano 2015?

Expo Milano 2015 se desfăşoară pe durata a şase luni, în intervalul 1 mai – 31 octombrie 2015, interval în care va fi deschis şi Pavilionul ţării noastre.

 

4. Unde este situat Pavilionul României la Expo Milano 2015?

Pavilionul României este situat în centrul complexului expoziţional. Pavilioanele învecinate sunt: Franţa, Spania, Mexic, Israel, Vatican.
 

 

5. Care este conceptul Pavilionului României?

Pavilionul României a fost construit în jurul sloganului: ”În armonie cu natura/Living with nature” (filmuleț de prezentare: http://www.mae.ro/node/30848).

România transmite întregii lumi mesajul că țara noastră este un spațiu al sintoniei dintre natură și oameni, asemenea unei case primitoare în armonie cu elementele naturii, acestea reprezentând, în ansamblul lor, un cămin tradițional al poporului nostru, un cămin căruia modernitatea îi conferă astăzi un nou potențial de expresie.

Pavilionul este reinterpretarea modernă a unei case tradiționale românești și este construit în principal din sticlă și lemn, acoperișul fiind din stuf. 

Sunt prezentate prin intermediul conținutului video interactiv imagini din România care demonstrează preocuparea pentru agricultura sustenabilă și păstrarea tradițiilor românești. De asemenea, vizitatorii pot vedea imagini care arată biodiversitatea, ariile protejate din România, varietatea de fructe și legume și peisaje pitorești.    

În cadrul pavilionului a fost amenajată, la etaj, o grădină cu plante în jurul restaurantului cu specific tradițional românesc.

 

6. Cine este autorul conceptului participării României la Expo Milano 2015?

Conceptul Pavilionului naţional al României la Expo Milano 2015, care cuprinde ideea arhitecturală, tema de expunere şi elementele de identitate vizuală, a fost determinat în urma unei „Competiţii de Idei”, concurs public finanţat din fonduri private derulat de MAE în perioada 4 februarie – 11 martie 2014.

Propunerile depuse pentru competiţie au fost evaluate în cadrul Comisiei de organizare pentru participarea României la Expo Milano 2015. În conformitate cu prevederile HG nr. 115/2011, cu modificările şi completările ulterioare, comisia este condusă de comisarul general al Secţiunii române şi are în componenţă reprezentanţi desemnaţi prin ordin al următorilor miniştri de resort: ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice; ministrul culturii; ministrul tineretului şi sportului; ministrul economiei; ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale; ministrul delegat pentru buget; ministrul delegat pentru învățământ superior, cercetare ştiințifică și dezvoltare tehnologică; ministrul delegat pentru întreprinderi mici şi mijlocii, mediu de afaceri şi turism; ministrul delegat pentru energie.

Comisia a beneficiat de consultanţa de specialitate acordată de reprezentați ai Ordinului Arhitecților din România și ai International Advertising Association.

A fost declarată câştigătoare propunerea formulată de Asocierea SC Artline SRL şi SC Adest Architecture SRL. Premiul câştigătorului, în valoare de 13.000 euro şi două menţiuni speciale ale juriului, în valoare de 1000 euro fiecare, sunt acordate direct câştigătorilor de către Banca Italo Romena şi Pirelli România (valoarea premiilor include TVA).

 

7. Cine este constructorul Pavilionului României la Expo Milano 2015 şi care este valoarea acestui contract?

Procedura de achiziţie publică pentru realizarea Pavilionului României la Expo Milano 2015 a fost finalizată la data de 16 ianuarie 2015, fiind declarată câştigătoare asocierea dintre două companii italiene, POLEDIL SRL şi GROMA SRL, cu lider al asocierii POLEDIL SRL, care a depus o ofertă financiară în valoare de 1,618,444.06  euro (fără TVA). 

În conformitate cu invitaţia de participare publicată în sistemul electronic al achiziţiilor publice (SEAP) cu numărul 368669/18.12.2014, valoarea estimată a achiziţiei publice de lucrări a fost de 1.700.000 euro fără TVA, iar criteriul de atribuire a fost „preţul cel mai scăzut”.

 

8. Care este bugetul alocat pentru participarea României la Expo Milano 2015?

Bugetul MAE cuprinde un program bugetar multianual 2015-2016 pentru participarea României la Expo Milano 2015, în cuantum total de cca. 3,5 milioane euro, respectiv 16.037.000 lei, din care 15.577.000 lei pentru anul 2015 şi 460.000 lei pentru anul 2016.

Pentru comparație, bugetele altor state pentru Expo 2015:

 

9. Cât costă vizitarea pavilionului României la Expo Milano 2015?

Conform procedurii stabilite de organizatori, există un bilet unic de intrare în satul expoziţional care permite vizitarea tuturor pavilioanelor. Detalii despre preţul biletelor regăsiţi pe site-ul organizatorilor, la rubrica bilete: http://www.expo2015.org/en/tickets

 

10.Care este procedura de acreditare pentru presa internaţională la Expo Milano 2015?

Procedura de acreditare se derulează exclusiv on-line şi este disponibilă pe site-ul oficial al evenimentului: https://accreditation.expo2015.org/mediahome.aspx?lang=EN.

 

11. Care sunt ministerele şi celelalte instituţii care participă la  realizarea pavilionului României?

Comisia de organizarea a participării României la Expo Milano 2015 este formată din:

 • Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
 • Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului - Departamentul de Comerţ Exterior
 • Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului – Autoritatea Națională pentru Turism
 • Departamentul Energiei, IMM şi Mediului de Afaceri
 • Ministerul Culturii
 • Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice
 • Ministerul Finanţelor
 • Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice
 • Ministerul Tineretului şi Sportului
 • Departamentul pentru Investiții Străine şi PPP

Ministerul Afacerilor Externe are rolul de coordonator.

Parteneriate încheiate cu mediul privat:

 • Camera de Comerț şi Industrie a României
 • Camera di Commercio Italiana per la Romania
 • Institutul Italian pentru Comerţ Exterior (ICE)

Parteneri media: TVR şi Agerpres.

 

mai   2015