Centrul de presă

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la Croatia Forum

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
09.07.2015

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa, în perioada 9-10 iulie 2015, la cea de-a X-a ediţie a conferinţei internaţionale Croatia Forum, organizată la Dubrovnik. Tema dezbaterilor din acest an este „Noua Politică de Dezvoltare – spre un Parteneriat şi o Viziune Comună” şi urmăreşte să prefigureze dezbaterile care vor avea loc la Conferinţa Internaţională privind Dezvoltarea de la Addis Abeba şi la Summit-ul ONU de la New York pentru adoptarea Agendei de Dezvoltare Post-2015.

Ministrul Bogdan Aurescu va susţine o intervenţie în cadrul forumului pe tema corelării eficiente a politicii externe cu politica de cooperare pentru dezvoltare, inclusiv din perspectiva securității în sens larg, şi sincronizarea perspectivelor de coordonare dintre donatorii internaţionali.

Lucrările forumului de la Dubrovnik vor fi deschise de către preşedintele Republicii Croaţia, Kolinda Grabar Kitarović, prim-ministrul Croaţiei, Zoran Milanović, şi preşedintele Parlamentului croat, Josip Leko, cu participarea comisarului european pentru Dezvoltare, Neven Mimica, a comisarului pentru climă şi energie, Miguel Arias Cañete, şi a vice-preşedintelui Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică, Maroš Šefčovič.

Evenimentul reunește miniştrii de externe şi alţi înalți oficiali din state donatoare, precum şi din ţările partenere în cadrul politicii de cooperare pentru dezvoltare. Sunt așteptaţi să participe invitaţi din statele membre ale UE, Norvegia, SUA, Japonia, Coreea de Sud, Turcia, Mali, Ruanda, Sudan, dar şi reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale şi instituţiilor economico-financiare care participă la implementarea politicilor de cooperare pentru dezvoltare la nivel global, precum Banca Mondială sau agenţii ONU.

Bogdan Aurescu va avea şi o serie de întâlniri bilaterale în marja reuniunii.


Informaţii suplimentare:

Croatia Forum este o conferinţă anuală organizată de guvernul croat. Ediţia 2015 este structurată pe trei paneluri principale de dezbateri: „Politica externă, de securitate şi de dezvoltare: intercorelări şi interdependenţe”, „Perspective diferite şi coordonarea dintre partenerii mari, mici şi/sau donatorii emergenţi”, „Bani, cunoştinţe şi parteneriate: definirea priorităţilor, schimburi şi cooperare”.

Vice-preşedintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, şi comisarul pentru climă şi energie, Miguel Arias Cañete, vor prezida o reuniune a miniştrilor pentru energie din ţările Europei Centrale şi de Sud-Est, care se vor alătura dezbaterilor forumului.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice