Centrul de presă

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat la conferinţa internaţională Croatia Forum

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
10.07.2015

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat, în perioada 9-10 iulie 2015, la Dubrovnik, la cea de-a X-a ediţie a conferinţei internaţionale Croatia Forum, organizată de guvernul croat. Conferinţa din acest an a avut ca temă principală de discuţii „Noua Politică de Dezvoltare – spre un Parteneriat şi o Viziune Comună”.

Ministrul Bogdan Aurescu a susţinut o intervenţie în cadrul Panelului de dezbateri cu tema: „Perspective diferite şi coordonarea dintre partenerii mari, mici şi/sau donatorii emergenţi”, unde a exprimat necesitatea abordării comprehensive a interacțiunii dintre politica externă și cea de cooperare pentru dezvoltare, pentru a face faţă noilor provocări de pe scena internaţională, mai ales a celor de securitate.

În cadrul intervenției sale, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat caracterul multidimensional al politicii externe, evidenţiind tendințele şi provocările globale actuale, în materie de creştere demografică, distribuire a veniturilor, discriminare, terorism, fluxuri de migranţi şi refugiaţi. În acest sens, şeful diplomaţiei române a evidenţiat importanța procesului internaţional de negocieri, la care România contribuie în mod activ, în vederea adoptării unei agende de dezvoltare universale post-2015, care să consolideze relația vitală existentă între politica externă și politicile de securitate şi de dezvoltare.

Pentru prevenirea unor noi crize şi reconstrucţia încrederii între naţiuni, Bogdan Aurescu a făcut apel la necesitatea unei acţiuni internaţionale, unitare şi coordonate, a ţărilor dezvoltate şi în curs de dezvoltare, indicând iniţiativa promovată de România de creare a platformelor de dialog permanent pe teme de securitate în sens larg (Security Trusts), ca structuri dedicate statelor partenere. Acestea implică cooperarea cu statele vecine sau “vecinii vecinilor”, dar și a altor actori interesați în stabilitatea regiunilor în cauză, pe mai multe niveluri, de la cooperare pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară la comerţ, infrastructură de transport şi energie sau migraţie.

De asemenea, Bogdan Aurescu a vorbit despre legătură strânsă dintre politica de securitate şi de dezvoltare, care reprezintă chintesenţa abordării cuprinzătoare adoptată la nivel UE, în raport cu situaţiile externe de criză şi conflict.

Ministrul afacerilor externe a evidenţiat, totodată, caracterul strategic al politicii de cooperare pentru dezvoltare: „Securitatea şi dezvoltarea sunt și trebuie să fie corelate. Cultura actorilor în domeniul dezvoltării şi a actorilor în domeniul securității nu este aceeași, dar lucrând împreună, încă din fazele incipiente ale programelor sau misiunilor, această interacțiune poate să contribuie la îmbunătăţirea rezultatelor şi a ratei de succes în teren”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu.

Ministrul Bogdan Aurescu a pus accentul și pe necesitatea unei abordări comune bazate pe parteneriate care să depășească frontierele UE, să creeze conexiuni inovatoare cu state în curs de dezvoltare, precum şi cu alţi actori din societatea civilă sau mediul privat, mai ales în condițiile în care diferențele dintre "noii" și mai "vechii" donatori sau între cei "mici" și cei "mari" încetează să mai fie relevante.

De asemenea, Bogdan Aurescu a subliniat faptul că buna guvernare și statul de drept trebuie să fie o componentă importantă a cooperării pentru dezvoltare. În acest sens, a indicat importanța acordată de România asistenței în materie electorală (privind partidele politice), în cadrul cooperării pentru dezvoltare, amintind proiectul dezvoltat în domeniu cu Comisia de la Veneția si OSCE/ODIHR în 2011 pentru 10 state din Nordul Africii și Orientul Mijlociu.

Şeful diplomaţiei române a mai exemplificat și cu o serie de proiecte susținute de România, precum întărirea capacităţii instituţionale în Nordul Africii sau cele implementate în colaborare cu Republica Moldova şi Statele Unite Mexicane în domeniul siguranţei alimentare, respectiv asistenţei electorale.

"România se concentrează pe vecinătatea estică și sudică ale UE și NATO, dar noi nu ne definim parteneriatele noastre din aceste regiuni din perspectiva de "donator", ci ca o relație reciproc benefică pe care o construim cu statele beneficiare", a arătat Bogdan Aurescu.

La panel au mai participat Neven Mimica, comisar european pentru cooperare internațională și dezvoltare, Miroslav Lajcak, ministrul slovac de externe, Daniel Mitov, ministrul bulgar de externe, alți înalți oficiali din Namibia, Cehia, Sudan, Qatar, Ucraina.


Informaţii suplimentare:

La forumul din Croaţia au participat miniştri de externe din statele membre UE şi din ţările vizate de politica de cooperare pentru dezvoltare, alături de reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai organizaţiilor internaţionale precum NATO, ONU, OCDE, Banca Mondială, UNICEF, UNHCR, UNDP. Conferința a urmărit să prefigureze dezbaterile care vor avea loc la Conferinţa Internaţională privind Dezvoltarea de la Addis Abeba şi la Summit-ul ONU de la New York pentru adoptarea Agendei de Dezvoltare Post-2015.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice