Centrul de presă

Întrevederea ministrului Bogdan Aurescu cu ministrul afacerilor externe al Regatului Norvegiei, Børge Brende

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
10.07.2015

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut vineri, 10 iulie 2015, o întrevedere cu ministrul afacerilor externe al Regatul Norvegiei, Børge Brende, în marja participării la Conferinţa internaţională Croatia Forum 2015, la Dubrovnik.

Întrevederea se înscrie în demersurile de consolidare a dialogului bilateral din acest an şi de dinamizare a relaţiilor bilaterale economice şi sectoriale, fiind o continuare a convorbirilor dintre cei doi miniştri de externe avute cu ocazia vizitei oficiale la Oslo a ministrului Bogdan Aurescu (26-27 aprilie 2015), respectiv în marja reuniunii miniștrilor de externe NATO din mai de la Antalya.

Dialogul a prilejuit un schimb de opinii cu privire la Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European şi Mecanismul Financiar Norvegian, ministrul Bogdan Aurescu reiterând importanţa fondurilor alocate de Norvegia prin cele două instrumente, care contribuie atât la reducerea decalajelor economice şi sociale, cât şi la dezvoltarea şi consolidarea unor relaţii de durată cu România.

În cadrul discuţiilor, o atenţie specială a fost acordată agendei regionale şi de securitate.

Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la evoluţiile din Republica Moldova, șeful diplomaţiei române evidențiind că direcţia prioritară de acţiune a României vizează consolidarea parcursului european al Republicii Moldova și a reiterat importanţa formării rapide a unui Guvern, bazat pe o majoritate stabilă, care să gestioneze situaţia economică şi procesul de reformă în spirit european, inclusiv aplicarea deplină a Acordului de Asociere şi Liber Schimb UE - Republica Moldova.

De asemenea, cei doi miniștri au făcut o evaluare a situaţiei din Ucraina şi a perspectivelor aplicării acordurilor de la Minsk din februarie. Ambele state sunt de acord că este necesară aplicarea deplină a acordurilor, evitarea reluării violenţelor şi continuarea procesului de reformă conform standardelor europene a Ucrainei, inclusiv în administraţie şi în sectorul economic.

Cei doi miniştri au mai abordat situaţia de securitate din Libia şi Siria, inclusiv necesitatea combaterii fenomenului terorist.


Informaţii suplimentare:

Regatul Norvegiei acoperă 97% din suma totală de 306 milioane de euro alocată României prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European şi Mecanismul Financiar Norvegian pe durata întregului ciclu de cooperare 2009-2014, termenul de eligibilitate a cheltuielilor pe proiecte, respectiv de implementare a acestora fiind 30 aprilie 2016.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice