Centrul de presă

Întrevederea ministrului Bogdan Aurescu cu ministrul afacerilor externe al Republicii Mali, Abdoulaye Diop

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
10.07.2015

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut vineri, 10 iulie 2015, la Dubrovnik, în marja Croatia Forum, o întrevedere bilaterală cu ministrul pentru afaceri externe, integrare africană şi cooperare internaţională al Republicii Mali, Abdoulaye Diop.

Cei doi demnitari au analizat situația politică și de securitate din Mali și din regiune. Ministrul Bogdan Aurescu a salutat, în acest context, semnarea recentă, de către toate părţile implicate, a Acordului de Pace şi Reconciliere pentru Mali şi a subliniat importanţa care va trebui acordată punerii efective în practică a prevederilor documentului pentru instaurarea durabilă a păcii în Mali.

Ministrul Bogdan Aurescu a menţionat, de asemenea, contribuţia României la asigurarea securităţii şi stabilităţii în Mali, prin participarea activă a reprezentanţilor ţării noastre atât la misiunea civilă europeană de sprijinire a forţelor de securitate maliene (EUCAP Sahel Mali), cu 4 experți, cât şi la misiunea europeană de pregătire a forţelor armate maliene (EUTM Mali), cu 3 experți.

Demnitarul român a exprimat disponibilitatea de dezvoltare a cooperării româno-maliene în domenii de interes comun, având în vedere expertiza şi relaţiile tradiţionale ale României în spaţiul african, inclusiv în domeniul cooperării pentru dezvoltare. A adresat omologului malian invitația de a efectua o vizită în România, acceptată cu plăcere de omolog.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a transmis preocuparea autorităţilor române faţă de dimensiunea transnaţională a fenomenului terorist în regiunea Sahelului. Cei doi miniștri au convenit să coopereze pentru identificarea de noi modalități și instrumente de prevenire, descurajare și combatere a fenomenului terorist.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice