Centrul de presă

Întrevederea ministrului Bogdan Aurescu cu omologul din Principatul Andorra

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
26.09.2015

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut sâmbătă, 26 septembrie 2015, la New York, o întrevedere bilaterală cu Gilbert Saboya Sunyé, ministrul afacerilor externe al Principatului Andorra, în marja celei de-a 70-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Discuţiile s-au axat pe posibilităţile de diversificare a relaţiei bilaterale, respectiv pe perspectivele procesului de asociere la Uniunea Europeană a Principatului Andorra.

Cu această ocazie, cei doi demnitari au discutat despre dezvoltarea cooperării economice prin identificarea de domenii de interes comun. Astfel, cei doi oficiali au convenit ca turismul, principalul motor economic al Principatului, este un sector care poate fi exploatat - de exemplu prin preluarea expertizei andorrane în domeniul promovării turismului montan.

De asemenea, ministrul andorran a mulțumit pentru disponibilitatea MAE român de a primi diplomați din Andorra la cursurile Institutului Diplomatic Român.

Ministrul Bogdan Aurescu şi omologul său au examinat stadiul relaţiilor dintre Principatul Andorra şi Uniunea Europeană, în contextul în care, în decembrie 2014, a fost aprobat mandatul de negociere pentru Acordul de Asociere între UE și Principatului Andorra. Bogdan Aurescu a arătat ca România sprijină acest proces de negociere, inclusiv prin punerea la dispoziția Andorrei a experienței procesului de aderare a României la UE. Ministrul andorran a primit cu deschidere aceasta propunere.

Ministrul afacerilor externe a exprimat, totodată, interesul părţii române de a dezvolta  cooperarea dintre România şi Principatul Andorra în cadrul organizaţiilor internaţionale, cum ar fi Organizaţia Naţiunilor Unite sau Organizaţia Internaţională a Francofoniei.    

Bogdan Aurescu l-a invitat pe omologul din Andorra să viziteze România, invitație acceptată cu plăcere de acesta.

 

Alte articole pe aceeaşi temă

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice