Centrul de presă

Primirea de către secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, a ambasadorului agreat al Republicii Islanda în România, Benedikt Jónsson, pentru prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
05.11.2015

Secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, l-a primit astăzi, 5 noiembrie 2015, pe ambasadorul agreat al Republicii Islanda în România, Benedikt Jónsson, pentru prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare.

Demnitarul român şi-a exprimat aprecierea faţă de nivelul bun al relaţiei bilaterale dintre România şi Islanda, cu perspective de dezvoltare, şi a adresat urări de succes ambasadorului Benedikt Jónsson în exercitarea mandatului său la Bucureşti.

Cei doi oficiali au trecut în revistă stadiul şi perspectivele relaţiilor bilaterale, exprimând interesul faţă de intensificarea dialogului politico-diplomatic româno-islandez, atât la nivel înalt, cât şi sectorial, în conformitate cu statutul celor două ţări, de Aliaţi NATO şi parteneri în cadrul Spaţiului Economic European (SEE).

În acest context, secretarul de stat George Ciamba a reiterat importanţa fondurilor alocate de Islanda prin Mecanismul Financiar SEE, care contribuie atât la reducerea decalajelor economice şi sociale, cât şi la dezvoltarea şi consolidarea unor relaţii de durată cu România.

Cei doi demnitari au avut un schimb de opinii cu privire la oportunităţile de dezvoltare a cooperării economice româno-islandeză, ocazie folosită pentru a sublinia potenţialul existent pe acest palier, inclusiv în privinţa investiţiilor în România.

În acest context, ambele părţi au evocat interesul pentru creşterea investiţiilor islandeze în domeniul energiei, cu precădere al energiei regenerabile, în special din resurse geotermale. De asemenea, au fost menţionate agricultura, turismul şi biotehnologia ca domenii în care această cooperare poate fi aprofundată, inclusiv prin intermediul Mecanismului Financiar SEE.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice