Curtea Internațională împotriva Terorismului

Demersuri recente

16 februarie 2017 – Conferinţa internaţională cu tema “Drumul către o Curte Internaţională împotriva Terorismului”  organizată la Bucureşti de Ministerul Afacerilor Externe al României, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe şi Cooperării al Regatului Spaniei şi Asociaţia Internaţională de Drept Penal, cu participarea unui grup divers de reprezentanţi ai mediului academic internaţional, experţi guvernamentali şi membri ai comunităţii diplomatice locale.

Evenimentul a urmărit stimularea procesului de reflecție pe marginea inițiativei româno-spaniole privind posibila creare a unei noi instanțe internaționale pentru sancționarea terorismului, în contextul dezbaterii mai ample la nivel global privind valorificarea instrumentelor oferite de dreptul internațional în combaterea acestui fenomen.

Conferinţa a prilejuit colectarea unui număr cât mai mare de puncte de vedere, care ar servi unei cât mai bune fundamentări a proiectului, inclusiv prin dezvoltarea dialogului cu mediul academic și societatea civilă. Cu această ocazie, a fost diseminată o declarație comună a organizatorilor, care reflectă determinarea de a continua dezbaterile pe tema amintită, în dorința identificării celor mai adecvate soluții în sprijinul luptei împotriva terorismului. 


​9 Februarie 2015 – La Consiliul Afaceri Externe de la Bruxelles, din 9 februarie 2015, ministrul Bogdan Aurescu ,,a propus spre reflecție și utilitatea creării unei curți internaționale care să pedepsească crima de terorism internațional, evocând inițiativa interbelică în a cărei înființare a fost implicat juristul român Vespasian Pella.” (http://www.mae.ro)

Martie 2015 - Spania s-a alăturat acestei iniţiative a României, în timp ce Olanda a oferit sprijin la nivel de expert.

Aprilie – Mai 2015  Au loc consultări la Bucureşti (aprilie 2015 - http://www.mae.ro ) şi Madrid (mai 2015, http://www.mae.ro), cu participarea unor experţi jurişti din România, Spania şi Olanda, în baza acestora fiind elaborat un concept al inițiativei.

27 mai 2015 - Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a găzduit, la Strasbourg, un eveniment de promovare a inițiativei României privind crearea unei Curți Internaționale împotriva Terorismului, în marja Reuniunii mondiale a Societăților naționale de drept internațional. (http://www.mae.ro).

23 iunie 2015 - La Haga, a avut loc întâlnirea cu reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale cu obiect de activitate în domeniul dreptului internațional penal (precum Coaliția pentru Curtea Penală Internațională, Institutul Asser, Institutul Clingendael).

27-28 iulie 2015 - Inițiativa privind CIT a fost prezentată în cadrul Reuniunii Ministeriale din marja Sesiunii Speciale a Comitetului Anti-Terorism al Consiliului de Securitate al ONU, care a avut loc la Madrid. Cu această ocazie, a fost adoptată „Declarația de la Madrid”, care ”cere statelor să propună idei creative și abordări noi pentru dezvoltarea de instrumente juridice în vederea continuării contracarării terorismului, inclusiv fenomenul luptătorilor teroriști străini, în conformitate cu obligațiile acestora din dreptul internațional” (http://www.mae.ro).

3 Septembrie 2015 - Una dintre sesiunile Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române 2015  a fost dedicată inițiativei privind Curtea Internațională împotriva Terorismului. În deschidere a vorbit ministrul iordanian de externe, Nasser Judeh, iar sesiunea s-a bucurat și de participarea şefului Diviziei Drept Internaţional din MAE spaniol și a coordonatorului regional pentru Europa al Coaliției pentru Curtea Penală Internațională, doamna Kirsten Meersschaert Duchens. (http://www.mae.ro)

30 Septembrie 2015 - Dezbatere cu tema “Drumul spre o Curte Internaţională contra Terorismului. Idei şi provocări”, găzduită la New York, în marja segmentului la nivel înalt a Adunării Generale a ONU, de ministrul Bogdan Aurescu și de omologul spaniol José Manuel García-Margallo.  Au participat și William Pace, coordonator global al Coaliției pentru Curtea Penală Internaţională, Jean-Paul Laborde, asistent al secretarului general ONU şi director executiv al Comitetului de Combatere a Terorismului din cadrul ONU și Jehangir Khan, directorul Task Force-ului de Combatere a Terorismului din cadrul ONU. (http://www.mae.ro)

28 octombrie 2015 - Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat în calitate de vorbitor principal la conferința prestigiosului Club de la Madrid cu tema „2015 Policy Dialogue Madrid+10: Prevenirea şi combaterea extremismului violent”, în cadrul căreia a prezentat, împreună cu omologul spaniol José Manuel García-Margallo, inițiativa creării Curții Internaționale împotriva Terorismului. Dezbaterea a fost moderată de Laura Chinchilla, fost președinte al statului Costa Rica (2010-2014).  http://www.mae.ro

4 noiembrie 2015 – Dezbatere pe tema CIT, găzduită la New York de România și Spania, în marja „Săptămânii de drept internațional” din cadrul Adunării Generale ONU, cu participarea specialiștilor în dreptul internațional.

Ceea ce își propun România și Spania este continuarea dezbaterii, în scopul colectării unui număr cât mai mare de puncte de vedere, care ar servi conturării propunerilor concrete pentru atingerea obiectivului general al inițiativei, mai ales la nivelul societății civile internaționale și a mediului academic.

România consideră că procesul de dezbatere care este generat de inițiativa privind CIT are o valoare deosebită, din cel puțin două puncte de vedere:

  • transmiterea unui mesaj coerent cu privire la faptul că lupta împotriva unui fenomen răspândit la nivel global, precum terorismul, necesită um răspuns adecvat, la nivel global, prin instrumentele dreptului internaţional;
  • generarea de idei care ar putea avea efecte benefice în privința deblocării procesului unor negocieri internaționale, cu privire la care, până în prezent, comunitatea internațională pare să nu fi găsit soluții (cum ar fi identificarea unei definiții universal acceptate a terorismului).