Centrul de presă

Consultările secretarului de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă cu asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice Victoria Nuland

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
18.01.2016

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă a avut, astăzi, 18 ianuarie 2016, o întrevedere cu asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice Victoria Nuland, care efectuează o vizită la Bucureşti.

Cu acest prilej, au avut discuţii aprofundate pe principalele teme de pe agenda bilaterală, cu accent asupra stadiului şi perspectivelor de dezvoltare a dialogului politic şi a cooperării politico-militare, în cadrul Parteneriatului Strategic. Interlocutorii au subliniat potenţialul deosebit al creşterii relaţiilor economice, în mod special în domeniul energiei şi al asigurării securităţii energetice.

Din perspectiva pregătirii Summit-ului NATO de la Varşovia (8-9 iulie 2016), secretarul de stat Daniel Ioniță a subliniat importanţa angajamentului SUA în asigurarea securităţii şi stabilităţii Europei, a măsurilor de consolidare a flancului estic al NATO şi a pledat pentru adoptarea unor decizii de substanţă cu privire la procesul pe termen lung de adaptare a Alianţei la provocările mediului de securitate. Reprezentantul Departamentului de Stat a transmis aprecieri pentru rolul activ al României în cadrul NATO şi implicarea ţării noastre în combaterea ameninţărilor pe flancurile estic şi sudic ale Alianţei.

Cei doi oficiali au avut un schimb cuprinzător de vederi privind evoluţiile din Vecinătatea Estică a României, fiind abordate cu prioritate situaţiile din Republica Moldova, Ucraina şi relaţia cu Rusia. Totodată, au trecut în revistă aspecte de interes privind cooperarea bilaterală în lupta comună împotriva terorismului.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice