Evenimente ale misiunilor României

Expoziţia eveniment „Comorile României” în Republica Populară Chineză

La 28 ianuarie 2016, la Muzeul Naţional al Chinei din Beijing, a avut loc vernisajul expoziţiei eveniment “Comorile României”, care reuneşte obiecte de patrimoniu reprezentative pentru arheologia preistorică, clasică şi medievală, precum şi pentru arta medievală românească.

Expoziţia, organizată pe bază de reciprocitate cu expoziţia „Comorile Chinei”, prezentată la Bucureşti în 2013, reprezintă un punct de referință al relaţiilor culturale româno-chineze, un moment unic de prezentare a unor artefacte cu valoare de simbol pentru cultura şi civilizaţia românească. Proiectul se desfăşoară în cadrul Programului de cooperare culturală dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Populare Chineze în perioada 2013-2016, semnat la București, în 2013.

Expunerea în premieră absolută pe teritoriul chinez a peste 440 de obiecte de tezaur oferă publicului local şi specialiştilor posibilitatea de a descoperi mai multe aspecte și detalii relevante pentru istoria, cultura şi spiritualitatea poporului român.

Expoziţia eveniment a fost realizată sub coordonarea Muzeului Naţional de Istorie a României şi a Muzeului Naţional de Artă al României, cu participarea a 31 de muzee din ţară şi cu sprijinul nemijlocit al Ambasadei României la Beijing şi al Ministerului Afacerilor Externe.

Expoziţia va rămâne deschisă la Beijing până la data de 8 mai 2016 și va fi prezentată ulterior la Muzeul Provinciei Sichuan din Chengdu.