Despre IHRA

Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului (International Holocaust Remembrance Alliance - IHRA) este o organizaţie interguvernamentală creată în 1998, la iniţiativa premierului suedez de la acea dată, Göran Persson. Denumirea inițială a organizației a fost Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research (ITF), schimbarea denumirii având loc în decembrie 2012. 

Documentul de bază al funcționării organizației este Declarația Forumului Internațional de la Stockholm privind Holocaustul , care  se referă la principiile centrale ale organizației și statelor membre.

În prezent, IHRA numără 31 de state membre, 11 state observator și șapte parteneri permanenți internaționali. Participarea la IHRA este deschisă tuturor statelor, dar statele membre trebuie să adere la principiile din cadrul Declarației de la Stockholm și să implementeze politici și programe naționale în sprijinul educației, comemorării și cercetării Holocaustului. Statele membre sunt încurajate să dezvolte parteneriate multilaterale și să facă schimb de bune practici.  

Obiectivul principal al IHRA este de a încuraja activităţi legate de promovarea educaţiei, comemorării şi cercetării Holocaustului, precum şi de a asigura sprijinul politic necesar în vederea materializării acestora. Mai multe detalii despre misiunea IHRA pot fi accesate aici.

Pentru a citi mai multe despre realizările IHRA de la momentul creării, puteți consulta broșura IHRA care marchează 15 ani de la adoptarea Declarației de la Stockholm.

Secretariatul Executiv al IHRA are sediul la Berlin. Funcția de secretar executiv este deținută, în prezent, de dr. Kathrin Meyer.