Centrul de presă

Întrevederea secretarului de stat Alexandru Victor Micula cu subsecretarul pentru Raporturi cu Statele al Sfântului Scaun, Mons. Antoine Camilleri

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
24.05.2016

Secretarul de stat pentru analiză politică şi relaţia cu Parlamentul, Alexandru Victor Micula, a avut, astăzi  24 mai 2016, la Vatican,  o întrevedere cu subsecretarul pentru Raporturi cu Statele al Sfântului Scaun, Mons. Antoine Camilleri.

Obiectivul principal al acestei întrevederi l-a constituit continuarea consultărilor periodice între România şi Sfântul Scaun pe teme de interes comun, cu accent pe punerea în aplicare a celor convenite cu prilejul vizitei preşedintelui României Klaus Werner Iohannis  la Vatican, în anul 2015.

La întrevedere a luat parte şi Sergiu Nistor, consilier prezidențial.

În  plan bilateral, cei doi oficiali au reconfirmat caracterul foarte bun al relaţiilor dintre România şi Sfântul Scaun şi au subliniat interesul comun pentru aprofundarea în continuare a dialogului diplomatic. În context, secretarul de stat Alexandru Victor Micula a menţionat interesul părţii române pentru consolidarea cooperării sectoriale, cu accent pe cooperarea în domeniul educației, exprimând totodată gratitudinea părţii române față de Biserica Catolică, pentru ospitalitatea acordată comunităților religioase românești din Occident.

În ceea ce priveşte agenda europeană, cei doi oficiali au discutat despre provocările actuale cu care se confruntă continentul european, în prezent, în materie de migraţie, context în care secretarul de stat român a punctat necesitatea unei politici constructive menite să faciliteze o abordare unitară şi eficientă la nivel european. Referitor la vecinătatea estică a UE, secretarul de stat Victor Micula a reafirmat, cu acest prilej, sprijinul României în susţinerea parcursului european al Republicii Moldova.

Cele două părţi au evocat rolul religiei în abordarea provocărilor lumii contemporane, ca factor de coagulare al societăţilor prin dialog interconfesional şi ecumenic.

Partea română a reiterat, cu acest prilej, invitația adresată Secretarului pentru Raporturile cu Statele al Sfântului Scaun, monseniorul Paul Richard Gallagher, de a efectua o vizită la Bucureşti.

În cursul aceleiaşi zile, secretarul de stat Alexandru Victor Micula va participa, în continuarea vizitei, la ceremoniile de aniversare a 25 de ani de la restabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Ordinul Suveran de Malta.