Centrul de presă

Precizări de presă referitoare la decesul consulului onorific al României în Republica El Salvador

Tip: 
Precizări de presă
Data: 
11.07.2016

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă profundul regret faţă de decesul consulului onorific al României în Republica El Salvador, Emanuel Ricardo Salume Barake, şi transmite sincere condoleanțe familiei acestuia. Domnul Salume Barake a fost numit consul onorific al României în El Salvador în anul 1994. Activitatea sa, în calitate de consul onorific al României, s-a concretizat mai ales prin acordarea de sprijin cetățenilor români în raport cu autoritățile salvadoriene.

Detaliile referitoare la împrejurările în care a survenit decesul consulului onorific urmează a fi clarificate în cadrul investigațiilor judiciare întreprinse de autoritățile locale, cu care se menține legătura.

MAE exprimă speranța că cei vinovați pentru comiterea acestui act vor fi identificați în cel mai scurt timp pentru a fi trași la răspundere în fața justiției. Ministerul Afacerilor Externe reiterează condamnarea tuturor actelor de acest tip și respinge cu tărie violențele, indiferent de rațiune și formă de manifestare.

 

Informaţii suplimentare:

Enmanuel Ricardo Salume Barake  a fost numit în funcția de consul onorific al României în Republica El Salvador în anul 1994. Propunerea a fost formulată în anul 1992 de către Ambasada României la San Jose (Costa Rica), care la data respectivă asigura reprezentarea diplomatică a României și în El Salvador. Domnul Salume Barake era cunoscut în cercurile economice și financiare din El Salvador ca o personalitate integră și onestă. Candidatura sa a fost promovată după consultări prealabile cu Ministerul Afacerilor Externe din El Salvador.

În conformitate cu normele de drept internațional și cu prevederile aplicabile din legislația internă, portofoliul consulilor onorifici ai României vizează, cu precădere, promovarea intereselor și a imaginii țării noastre în statul acreditar și dezvoltarea relațiilor bilaterale de cooperare în domeniul economic, politico-administrativ, social și cultural.

De asemenea, consulii onorifici își aduc, după caz, contribuții importante în cadrul acțiunilor de protecție consulară în beneficiul cetățenilor români aflați în situații deosebite în statul de reședință, însă nu îndeplinesc atribuții care implică exercitarea autorității de stat, precum prestarea de servicii consulare în materie de cetățenie, stare civilă, documente de călătorie, acte notariale sau vize.

De altfel, consulii onorifici nu sunt angajați ai statului român și nu sunt retribuiți pentru activitatea prestată, fiind aleși din rândul cetățenilor români sau străini cu domiciliul în statul acreditar. Domnul Salume Barake nu era cetățean român, ci doar al statului El Salvador.

România a stabilit relații diplomatice cu Republica El Salvador în anul 1979. În prezent, relațiile diplomatice ale României cu Republica El Salvador sunt gestionate de Ambasada României la Ciudad de Mexico.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice