Discursuri

DISCURS

Vorbitor: 
Victor Micula, secretar de stat
Data: 
04.08.2016
Eveniment: 
Cea de-a 49-a aniversare a ASEAN
Locaţia: 
București


Stimate domnule Ambasador
Excelențele voastre,
Doamnelor și domnilor,
Dragi prieteni,

Este o plăcere pentru mine să particip astăzi la ASEAN Day Festival, care marchează cea de-a 49-a aniversare a ASEAN. Am privilegiul de a transmite, în numele Ministerului român al Afacerilor Externe, felicitări calde și sincere urări de pace și prosperitate pentru statele ASEAN și cetățenii acestora.

Organizația a parcurs un drum lung și sinuos de la Declarația de la Bangkok, din anul 1967.

Într-o regiune de o mare diversitate, zece state au convenit asupra unui cadru comun ASEAN ca o formație de națiuni orientate către exterior, unite de sloganul "o viziune, o identitate, o comunitate".

De-a lungul anilor, ASEAN a devenit o organizație vibrantă și un jucător influent care s-a integrat în lume, construind astfel un grup credibil și eficient, de încredere și respectat de către comunitatea internațională.

Ați acționat în mod constant pentru modelarea ordinii regionale și internaționale și ați devenit un partener strategic indispensabil al principalelor țări și organizații din întreaga lume.

Susținută de angajamentul colectiv de a asigura pacea, securitatea și stabilitatea regiunii, integrarea economică a ASEAN în cadrul economiei globale a stimulat creșterea și dezvoltarea robustă a regiunii.

Înființarea Comunității Economice ASEAN (AEC) în anul 2015 este un reper major în agenda de integrare economică regională a ASEAN, oferind oportunități cu o imensă piață de 2,6 trilioane USD și peste 622 de milioane de consumatori.

 

Distinși oaspeți,
Doamnelor și domnilor,

Doi actori influenți în arena internațională, UE și ASEAN, reprezintă oportunități majore una pentru cealaltă. Uniunea Europeană este primul Partener de Dialog avut vreodată de ASEAN. Cu privire la comerț și investiții, care sunt esențiale pentru prosperitatea noastră reciprocă, cifrele sunt impresionante: UE este al treilea cel mai mare partener comercial al ASEAN și prima sursă de ISD.

Din punct de vedere istoric, la baza legăturilor UE-ASEAN a stat colaborarea pentru integrarea regională. UE a jucat un rol important prin sprijinirea ASEAN nu doar prin intermediul suportului financiar, dar și prin schimbul de bune practici și experiențe, programe de schimb, cât și prin implementarea a numeroase proiecte concrete, care au adăugat o valoare substanțială eforturilor noastre comune în vederea consolidării parteneriatului nostru.

Există o mulțime de lucrări comune în derulare între UE și ASEAN - probabil mai mult decât percepe adesea publicul. Și mai sunt multe în pregătire, mai ales în domeniul conectivității, urbanizării și securității non-tradiționale.

În secolul XXI, relația UE-ASEAN trece la următorul nivel de cooperare și ambele părți trebuie să facă eforturi pentru susținerea relațiilor noastre către un parteneriat strategic.

În acest sens, facilitarea angajamentului UE în formate regionale ar fi o opțiune eficientă. Prin susținerea candidaturii UE la Summit-ul East Asia, ASEAN are de câștigat un partener cu viziune comună și un parteneriat mai profund.

Din partea sa, având în vedere prietenia noastră tradițională cu țările asiatice, care se întinde pe mai multe decenii, România are ca scop consolidarea prezenței sale în regiune, prin capitalizarea experienței noastre bogate în dialogul politic bilateral, comerț și relații economice cu țările ASEAN.

Construind pe baza acestor relații excelente, avem de gând să construim noi parteneriate economice - mai bine adaptate dinamicii globale și nevoilor națiunilor noastre.

Recenta vizită oficială a Primului-Ministru român în Vietnam, urmată de prezența sa la Summit-ul ASEM din iulie din Mongolia, au reconfirmat disponibilitatea României de a consolida și diversifica dialogul și cooperarea cu partenerii din Asia, precum și hotărârea României de a oferi o contribuție robustă în conformitate cu cadrul UE.

Așa cum știți în mod negreșit, românii apreciază orice oportunitate de apropiere cu partenerii noștri din Asia și de a cunoaște mai bine cultura, viața, tradițiile și credințele acestora.

În acest scop, autoritățile române sunt pregătite să sprijine contactele de afaceri, o agendă culturală îmbunătățită cu activități și evenimente artistice frecvente, cooperare științifică și schimburi academice, turismul și contactele interumane, care vor duce în cele din urmă la apropierea mai bună a națiunilor noastre.

Pentru aceasta, promovăm și încurajăm de asemenea cooperarea inter-universitară pe proiecte de interes comun, precum și mobilitatea studenților și a profesorilor aflați în vizită.

Contăm pe suportul dumneavoastră pentru a încuraja studenții din Asia să continue să aleagă România ca o destinație pentru studiile lor, fie pe cont propriu, sau prin intermediul burselor Ministerului Afacerilor Externe român, deoarece viitorul stă în inimile și mințile generațiilor noastre de mâine.

Vă mulțumesc pentru atenția acordată și vă doresc tuturor o zi ASEAN minunată și memorabilă.