Centrul de presă

Rundă de consultări bilaterale româno-sudaneze pe linia ministerelor afacerilor externe

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
18.10.2016

La 18 octombrie 2016, la sediul Ministerului Afacerilor Externe a avut loc o rundă de consultări bilaterale între secretarul de stat pentru afaceri globale, Daniela Gîtman, și subsecretarul de stat în MAE al Republicii Sudan, ambasador Abdul Elghani Elnaim Awad Elkarim.

Cei doi demnitari au evocat relaţiile tradiţionale de cooperare dintre cele două ţări şi-au exprimat interesul reciproc pentru revigorarea acestora, prin imprimarea unui ritm dinamic cooperării sectoriale în domenii de interes comun. În acest sens, au avut un schimb aprofundat de opinii cu privire la posibilităţile concrete şi pragmatice de cooperare bilaterală, cu accent pe sectoarele economic, cultural şi educaţional.

Secretarul de stat român a exprimat interesul părţii române pentru diversificarea cooperării economice şi amplificarea schimburilor comerciale bilaterale, prin instituirea unei colaborări active între camerele de comerţ din cele două ţări, încurajarea multiplicării contactelor directe dintre oamenii de afaceri și organizarea unor forumuri de afaceri bilaterale. A evocat formarea în România, de-a lungul anilor, a peste 15.000 de specialiști din Sudan, mulți dintre aceștia cu cariere de prestigiu, care pot contribui de manieră aplicată la imprimarea unei noi dinamici în relațiile româno-sudaneze. 

Demnitarul sudanez a prezentat evoluţiile recente din ţara sa şi a exprimat interesul autorităţilor sudaneze pentru consolidarea dialogului politic bilateral şi a cooperării economice şi comerciale cu România. A evocat prezența de tradiție a României pe piața sudaneză, precum și interesul ca ambele țări să valorifice mai bine oportunitățile de cooperare generate de profilele lor politico-strategice regionale.

Cei doi demnitari au exprimat disponibilitatea de continuare a consultărilor politice între cele două state şi au salutat buna cooperare dintre țările noastre în cadrul organizațiilor internaționale. De asemenea, au trecut în revistă cadrul juridic bilateral, accentuând importanţa actualizării acestuia pentru dinamizarea relaţiilor bilaterale în ansamblul lor.

Cu această ocazie au fost abordate o serie de teme ale agendei internaționale, precum şi un schimb de opinii cu privire la evoluţiile regionale, privite din perspectiva aprofundării parteneriatelor Uniunii Europene cu țările africane, inclusiv pe paliere legate de buna guvernare, migrație, combaterea terorismului și a islamismului radical.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice