Centrul de presă

Participarea secretarului de stat pentru afaceri globale la cea de a-32-a sesiune a Conferinței Ministeriale a Francofoniei

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
24.11.2016

Secretarul de stat pentru afaceri globale, Daniela Gîtman, a participat în perioada 23 – 24 noiembrie 2016 la cea de a-32-a sesiune a Conferinței Ministeriale a Francofoniei care s-a desfășurat la Antananarivo, Madagascar, în organizarea comună a Organizației Internaționale a Francofoniei și a statului malgaș. Cu acest prilej, România a fost desemnata vice-preşedinte al Conferinţei Ministeriale a Francofoniei, pe lângă preşedinţia asumată de Madagascar.

În cadrul intervenției sale, Daniela Gîtman s-a referit la acțiunea comună a Francofoniei pentru promovarea dezvoltării durabile, stabilității, democrației și păcii în spațiul francofon și internațional. În privința situației de securitate din spațiul francofon, a reiterat angajamentul României de a contribui la soluționarea crizelor din acest areal, prin participarea la misiunile pentru menținerea păcii desfășurate sub egida ONU și a UE, în special în RD Congo, Republica Centrafricană, Mali, Coasta de Fildeș și Haiti. Ca parte a aceluiași angajament, a invocat organizarea de către Școala de jandarmi Mihai Viteazul a cursurilor de formare în limba franceză pentru ofițeri români și străini care participă la aceste misiuni (184 de ofițeri din 24 de țări au urmat deja cursurile acestei Școli).

Soluționarea crizei refugiaților, combaterea terorismului și prevenirea extremismului violent au fost alte câteva teme pe care demnitarul român le-a abordat în intervenția sa.

Secretarul de stat a reiterat importanța aplicării Vademecum-lui cu privire la utilizarea limbii franceze în cadrul organizațiilor internaţionale, la 10 ani de la adoptarea acestui document, în cadrul Sommet-ului Francofoniei de la Bucureşti, în 2006. În context, a prezentat situația din România și a remarcat studierea limbii franceze de către 41 % din elevii aflați în învățământul preuniversitar, constituirea unei ample reţele de centre universitare afiliate la Agenţia Universitară a Francofoniei şi intensificarea cooperării academice şi de cercetare cu statele francofone.

Demnitarul român a salutat interesul pe care Organizația Internațională a Francofoniei îl acordă tinerei generații, prin organizarea Reuniunii tineretului francofon și a evidențiat contribuția reprezentantului României, studentul Mihai Stahie, la elaborarea Declarației tinerilor francofoni de la Antananarivo şi, în perspectivă, la constituirea unei reţele a tinerilor antreprenori francofoni din regiunea noastră. 

Lucrările Conferinței Ministeriale au fost precedate de reuniunea Consiliului Permanent al Francofoniei (22 noiembrie) și vor fi urmate de Sommet-ul șefilor de stat și de guvern (26-27 noiembrie).

În marja Conferinţei Ministeriale a Francofoniei, secretarul de stat Daniela Gîtman a avut o întrevedere bilaterală cu ministrul afacerilor externe malgaş, Beatrice Attalah. Discuţiile au relevat interesul reciproc de redinamizare a relaţiilor diplomatice, cu accent pe dezvoltarea în perioada următoare a dimensiunii economice, prin iniţierea de proiecte concrete în domenii de interes comun.

Demnitarul român a adresat ministrului malgaş invitaţia de a efectua o vizită de lucru în România în 2017 în contextul celei de-a treia sesiuni a Forumului mondial al femeilor francofone, organizat, la Bucureşti în cooperare cu OIF. Partea malgaşă a acceptat invitaţia şi a mulţumit autorităţilor române pentru iniţiativă. Ministrul afacerilor externe malgaş a evidenţiat calitatea învăţământului românesc de care a beneficiat o întreaga generaţie de tineri malgaşi, care şi-au desăvârşit studiile în România şi care în prezent se află în funcţii importante în administraţia malgaşă. Secretarul de stat a prezentat oferta de burse pe care statul român o oferă studenţilor străini pentru desăvârşirea studiilor de lungă şi scurtă durată în România, subliniind deschiderea de a aprofunda cooperarea în domeniul universitar. Totodată, delegaţia României a purtat discuţii cu ministrul Învăţământului Superior şi Cercetării Ştiinţifice, Rasoazananera Marie Monique, ministrul Industriei şi sectorului de dezvoltare privat, Chabani Nourdine şi cu preşedintele Grupului femeilor antreprenor din Madagascar.

Cu acest prilej, demnitarul român a avut o întâlnire cu foşti bursieri malgaşi ai statului român, mulţi dintre ei actualmente personalităţi recunoscute la nivel local, care şi-au exprimat simpatia şi interesul pentru a contribui la cooperarea româno-malgaşă. Buni vorbitori de limba româna, aceştia sunt în prezent reprezentanţi ai administraţiei, cadre militare, profesori, doctori.

De asemenea, delegaţia României a avut o întrevedere cu conducerea Agenţiei malgaşe pentru Dezvoltare Economică şi Promovare a Întreprinderilor, care a transmis interesul major pentru dezvoltarea cooperării economice cu autorităţile române în domenii de interes reciproc, precum: agricultura, energia, infrastructura de transport, industria auto. Cele două părţi au convenit întărirea dialogului bilateral în vederea concretizării obiectivelor exprimate cu acest prilej.

Participarea secretarului de stat la reuniunea CMF a prilejuit o serie de întrevederi bilaterale cu reprezentanţi ai statelor şi guvernelor membre, printre care amintim: dialogul diplomatic pe teme de interes reciproc cu ministrul Relaţiilor Internaţionale şi Francofoniei din Canada-Quebec şi întrevederea cu ministrul turismului, culturii şi francofoniei din Republica Centrafricană. Dialogul a evidenţiat interesul comun de întărire a cooperării in domeniul economic, cultural şi universitar.


Informații suplimentare:

În 1970, prin semnarea Tratatului de la Niamey, au fost puse bazele Francofoniei instituţionale, prin crearea Agenţiei de Cooperare Culturală și Tehnică (ACCT), transformată în 1998 în Agenția Interguvernamentală a Francofoniei (AIF), apoi în Organizaţia Internaţională a Francofoniei – OIF, în 2005. Organizația are sediul la Paris.

În prezent, OIF numără 80 de membri (54 state membre/3 state asociate/23 state observatoare).

România a obţinut statutul de observator în 1991, iar din 1993 este membru cu drepturi depline al Francofoniei instituţionale (Organizaţia Internaţională a Francofoniei). Statutul de membru OIF, dublat de vocaţia sa francofonă şi francofilă de tradiţie, i-a permis României consolidarea dimensiunii globale a cooperării sale internaţionale, în condiţiile reprezentării trans-continentale a Francofoniei.

Sommet-ul Francofoniei are loc la doi ani. În pregătirea acestuia, are loc, tradițional, Conferința ministerială a Francofoniei.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice

Teme, organizaţii, structuri