Evenimente

Cronologie - 2010

8 noiembrie 2010

Pe 8 noiembrie 2010 a avut loc, la Bucureşti, Summit-ul Dunării. La eveniment au participat oficiali de rang înalt din ţările riverane şi Preşedintele Comisiei Europeane, Jose Manuel Barroso. Summit-ul de la Bucureşti a reprezentat o continuare a procesului lansat în Germania, la Ulm (6 mai 2009), urmat de întâlnirea de la Budapesta (25 februarie 2010). Dezbaterile din cadrul summit-ului s-au concentrat asupra principalelor provocări din regiune şi a modalităţilor de a le aborda.

De interes au fost şi discuţiile legate de sprijinul politic pe care statele din bazinul Dunării trebuie să-l acorde Strategiei Dunării,  acest angajament fiind reflectat prin adoptarea unei Declaraţii

18-19 octombrie 2010

În perioada 18 – 19 octombrie 2010, Institutul World Trade Center, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Steinbeis – Baden – Württemberg, a organizat Bucharest Business Forum. Au participat reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai mediului de afaceri şi societăţii civile, precum şi ai principalelor instituţii publice din România implicate în procesul de elaborare a SUERD. Ministerul Afacerilor Externe a fost reprezentat de către domnul subsecretar de stat, Răzvan Horaţiu Radu şi domnul Viorel Ardeleanu, coordonatorul naţional SUERD.

Tema evenimentului a vizat o serie de dezbateri legate de identificarea unor proiecte prioritare şi de parteneriat strategic la nivel european în cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, cu accent pe aspecte privind dezvoltarea de reţele pentru arii prioritare de afaceri ce ar putea fi dezvoltate în regiunea Dunării în cadrul pilonului 3 - dezvoltare economică şi socială - al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării.

9-11 iunie 2010

În perioada 9-11 iunie 2010 s-a desfăşurat, la Constanţa (Mamaia), Conferinţa privind Strategia UE pentru regiunea Dunării. Acest eveniment a fost organizat de Comisia Europeană, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului din România.

România a fost reprezentată de Teodor Baconschi, ministrul afacerilor externe, Elena Udrea, ministrul dezvoltării regionale şi turismului, László Borbély, ministrul mediului şi pădurilor, Leonard Orban, consilier prezidential, secretari de stat, înalţi funcţionari care au susţinut intervenţii. Au mai realizat prezentări Johannes Hahn, comisarul european pentru politici regionale, Bozidar Djelic, vice-premierul Serbiei, Rosen Plevneliev, ministrul dezvoltării regionale din Bulgaria, Zsolt Nemeth, secretar de stat din Ministerul Afacerilor Externe al Ungariei, Andreja Jerina, secretar de stat, Departamentul guvernamental pentru Dezvoltare şi Afaceri Europene, Slovenia, Davor Bozinovic, secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe, Republica Croaţia, Karla Peijs, coordonator european pentru transportul pe apele interioare, directori din cadrul Comisiei Europene, precum şi membri ai Parlamentului European.

10-11 mai 2010

A avut loc, la Ruse, a cea de-a patra Conferinţă referitoare la Strategia UE pentru regiunea Dunării (SUERD), având ca temă buna guvernare şi implicarea autorităţilor locale în procesul decizional referitor la acţiunile şi proiectele ce vor fi implementate sub egida SUERD.

Conferinţa a fost deschisă de Bojidar Yotov, primarul oraşului Ruse. În cadrul sesiunii plenare au făcut prezentări: Boyko Borisov, premierul Bulgariei, Johannes Hahn, comisarul european pentru politica regională, Rosen Plevneliev, ministrul dezvoltării regionale din Bulgaria, Filiz Hyusmenova, parlamentar european, vicepreşedinte al Comisiei pentru dezvoltarea regională a Parlamentului European, Petru Filip, preşedintele Comisiei pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului a Senatului României. Dezbaterile tematice au fost organizate sub forma a trei ateliere de lucru.

25-26 februarie 2010

La Budapesta au avut loc, două evenimente la nivel înalt dedicate cooperării dunărene. Delegaţia română participantă la evenimentele de la Budapesta a fost condusă de dl. Emil Boc, prim-ministrul Guvernului României. Din delegaţie au făcut parte: Teodor Baconschi, ministrul de externe, Adriean Videanu, ministrul economiei, László Borbély, ministrul mediului şi pădurilor, Radu Berceanu, ministrul transporturilor şi infrastructurii. Summit-ul Dunării (25 februarie) a avut loc în format extins la toate statele membre ale Procesului de Cooperare Dunăreană şi s-a axat pe chestiunile mai concrete, de substanţă, pe prezentarea de acţiuni şi de proiecte prioritare.

În marja acestor reuniuni s-a desfăşurat Conferinţa privind Strategia UE pentru Regiunea Dunării (25-26 februarie 2010). Această Conferinţă a fost dedicată dezvoltării economico-sociale (pilonul 3 al viitoarei Strategii) şi a fost cea de-a doua din seria de Conferinţe dedicate viitoarei Strategii, deschisă cu cea de la Ulm (1-2 februarie 2010).

1-2 februarie 2010

Comisia Europeana, in parteneriat cu oraşul bavarez Ulm, a lansat Conferinţa de deschidere a procesului de consultare publică privind Strategia UE pentru regiunea Dunării, la care au participat peste 300 de reprezentanţi ai societăţii civile, ai mediului bancar si de afaceri, ai autorităţilor publice locale, regionale şi naţionale din toate statele riverane.

România a fost reprezentată de o delegaţie condusă de László Borbély, ministrul mediului şi pădurilor, din care au făcut parte reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe şi ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. Din partea României au mai participat o serie de europarlamentari angajaţi în acţiunea de promovare a Strategiei, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi regionale, oameni de afaceri şi experţi.

Cu ocazia acestui eveniment, Comisia Europeană a deschis dialogul pe tema Strategiei cu actorii interesaţi din statele riverane, prin lansarea unui document de consultare publică pe pagina oficială a DG Regio, care a fost deschis publicului până la 31 martie 2010.

21 ianuarie 2010

Parlamentul European adoptă o Rezoluţie privind Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunarii. Rezoluţia a fost co-semnată de următorii europarlamentari din România: Silvia-Adriana Ţicău şi Victor Boştinaru în numele grupului S&D, Marian-Jean Marinescu, Theodor Stolojan, Elena Băsescu, Elena Oana Antonescu, Iosif Matula, Csaba Sógor, Petru Constantin Luhan, Iuliu Winkler în numele grupului PPE, şi Ramona Nicole Mănescu în numele grupului ALDE. Europarlamentarii au solicitat Comisiei Europene elaborarea unui plan de acţiune pentru implementarea proiectelor care promovează utilizarea ecologică a Dunării în scopul navigaţiei interne, inter-modalitatea cu alte sisteme de transport (în special dezvoltarea liniilor de transport feroviar rapid) şi prezervarea şi ameliorarea calităţii apei şi dezvoltarea ecoturismului.

20 ianuarie 2010

Are loc Conferinţa internaţională „Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării – o nouă provocare în contextul coeziunii teritoriale din spaţiul Sud Est European”, organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, în cadrul Programului Transnaţional de Cooperare pentru Europa de Sud-Est. Au participat peste 100 de reprezentanţi din România, Austria, Ungaria, Serbia, Germania, Bulgaria, Slovacia, Turcia, Republica Moldova, Ucraina şi Cehia, precum şi experţi ai Comisiei Europene şi ai organizaţiilor internaţionale relevante pentru aria geografică a Dunării.

15 ianuarie 2010

În cadrul unui seminar organizat de Ministerul Afacerilor Externe a fost lansată dezbaterea publică la nivel naţional privind Strategia UE pentru regiunea Dunării, la care au participat reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi ai mediului academic. Cu această ocazie este inaugurată, pe site-ul MAE, pagina oficială dedicată Strategiei UE pentru regiunea Dunării.