Prima Pagina

Cronologie - 2011

21 noiembrie 2011

La 21 noiembrie 2011 au avut loc, la Bruxelles, reuniunile Grupurilor de înalţi funcţionari (HLG) pentru Strategia UE pentru regiunea Mării Baltice şi Strategia UE pentru regiunea Dunării. Această organizare, în premieră ca format, a facilitat, pe lângă dezbaterile privind stadiul implementării celor două strategii UE macro-regionale, şi un schimb de vederi asupra diferenţelor şi similitudinilor de abordare referitoare la gestionarea celor două procese. 

7-8 noiembrie 2011

În perioada 7-8 noiembrie 2011 a avut loc, la Bucureşti, Reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele riverane Dunării, precum şi un forum economic privind Strategia UE pentru Regiunea Dunării (SUERD). La sesiunea ministerială din prima zi a lucrărilor reuniunii, au participat Teodor Baconschi, ministrul afacerilor externe român, Michael Spindelegger, Vice-cancelarul şi Ministrul Federal de Externe al Austriei, Nickolay Mladenov, ministrul afacerilor externe bulgar, Iurie Leancă, ministrul afacerilor externe moldovean, Vuk Jeremic, ministrul afacerilor externe sârb, Peter Friedrich, Ministru pentru Bundesrat, Europa şi Afaceri Internaţionale din landul Baden-Württemberg, Germania, Eniko Gyori, secretar de stat pentru afaceri europene ungar, Andrej Plenkovic, secretar de stat pentru afaceri europene croat, Nebojsa Kaludjerovic, secretar de stat pentru afaceri politice muntenegrean, precum şi alţi înalţi oficiali.

Reuniunea a adoptat un set de concluzii care reprezintă importante linii directoare pentru implementarea SUERD. 

11-12 iulie 2011

În perioada 11-12 iulie 2011, Doru Costea, secretar de stat pentru afaceri globale, a participat, la Stuttgart, la Conferinţa privind oportunităţile şi perspectivele SUERD, organizată de landul Baden – Württemberg din Germania. În cadrul reuniunii au fost discutate şi analizate oportunităţile şi perspectivele de cooperare pentru landul Baden – Württemberg cu parteneri (România, Bulgaria, Croaţia) în cadrul SUERD. Totodată, a fost prezentată perspectiva Comisiei Europene asupra cooperării în spaţiul dunărean, proiecte şi dezvoltări actuale ale Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene şi implicarea economică şi specializarea de personal calificat în spaţiul dunărean - experienţe din practica întreprinzătorilor.

La conferinţă au participat: domnul Winfried Kretschmann – prim ministru al landului Baden – Württemberg, Gunther H. Oettinger – Comisarul UE pentru energie, Ivo Gönner – primarul general al oraşului Ulm şi alte oficialităţi din statele din regiune. 

30 iunie 2011

Pe 30 iunie a.c. a avut loc, la Tulcea, Conferinţa de lansare a implementării SUERD, urmată de o masa rotundă cu tema „Rolul României în implementarea Strategiei UE pentru regiunea Dunării în domeniul transportului pe căile navigabile interioare, turismului, culturii şi protecţiei mediului“. La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, ai mediului de afaceri, mediului academic şi societăţii civile.

Au fost prezentate ţintele propuse pentru domeniul navigabilitate (creşterea cu 20% a transportului pe Dunăre, eliminarea obstacolelor privind navigabilitatea, dezvoltarea terminalelor multimodale) şi criteriile stabilite pentru proiectele fanion în domeniul mediului (contribuţia la îndeplinirea ţintelor ariei prioritare, impactul transnaţional sau regional, concordanţa cu criteriile de eligibilitate ale principalelor surse de finanţare). Totodată, a fost prezentată intenţia realizării unui catalog al proiectelor fanion SUERD în domeniul turismului, prin selectarea a cinci proiecte fanion pentru fiecare stat participant.

A fost anunţată lansarea, de către Institutul pentru Regiunea Dunării şi Europa Centrală şi Institutul Diplomatic Român, a unei platforme de formare a experţilor pentru implementarea Strategiei Dunării, precum şi ideea înfiinţării, la Sulina, a unui muzeu dedicat Dunării, care să fie finanţat printr-un parteneriat public-privat. 

24 iunie 2011

Pe 24 iunie 2011 a avut loc, la Centrul de presă al Romexpo, în cadrul Târgului internaţional pentru dezvoltarea macro-regiunii Dunărea - DUNAREA & DELTA 2011, Masa rotundă privind navigabilitatea fluvială, organizată de MAE, în parteneriat cu Alianţa Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), ca parte a programului de evenimente legate de SUERD.

La eveniment au participat: Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri europene, senatorul Petru Filip, secretar al Senatului, Dan Matei Agathon, vicepreşedintele ACPR, Alexandru Manoliu, secretar general ACPR, Mihai Andriţoiu, vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti, Ivan Patzaichin, în calitate de reprezentant al Asociaţiei cu acelaşi nume, Eric Bartha, secretar general al Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene, (CODCR). Moderatorii evenimentului au fost Viorel Ardeleanu, coordonator naţional SUERD, şi Alexandru Capatu, specialist în domeniul navigabilităţii. 

16-18 mai 2011

În perioada 16 – 18 mai 2011, Ministerul Afacerilor Externe, în parteneriat cu Primăria oraşului Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba, Institutul World Trade Center şi Fundaţia Steinbeis din Baden – Württemberg, au organizat Alba Iulia Business Forum”. Evenimentul s-a înscris într-o serie de acţiuni dedicate dezvoltării de platforme şi reţele pentru domeniile prioritare de afaceri ce ar putea fi dezvoltate în regiunea Dunării şi care vor ajuta la atingerea obiectivelor din Planul de Acţiune al SUERD.

Obiectivul principal al forumului a fost dezvoltarea unei platforme de dialog pentru toţi actorii interesaţi în derularea de proiecte prioritare şi parteneriate strategice la nivelul macro-regiunii Dunării, prin implementarea unui nou concept de coeziune teritorială inclus în Tratatul de la Lisabona.

La finalul lucrărilor a fost adoptată o Declaraţie menită să exprime interesul pentru o implicare activă în procesul de implementare a SUERD, prin aplicarea principiului parteneriatului şi transparenţei şi realizarea de investiţii imediate care să dea consistenţă Strategiei. 

20 martie 2011

Pe 30 martie 2011 a avut loc, la Bucureşti, lansarea Forumului naţional pentru implementarea Strategiei UE pentru regiunea Dunării. Conferinţa a debutat cu o sesiune plenară în cadrul căreia ministrul Afacerilor Externe a prezentat conceptul Forumului Naţional pentru implementarea SUERD, prezentare urmată de intervenţii ale miniştrilor Transporturilor şi Infrastructurii, Dezvoltării Regionale şi Turismului, Mediului şi Pădurilor, în calitate de coordonatori ai domeniilor prioritare ale Planului de Acţiune.

3 februarie  2011

Pe 3 februarie 2011 a avut loc, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, conferinţa de presă comună a miniştrilor Afacerilor Externe, Transporturilor şi Infrastructurii, Dezvoltării Regionale şi Turismului din România pentru lansarea oficială a coordonării domeniilor prioritare ale Strategiei UE pentru regiunea Dunării.