Centrul de presă

Preluarea mandatului de către ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
05.01.2017

La sediul Ministerului Afacerilor Externe a avut loc astăzi, 5 ianuarie 2017, ceremonia de predare – primire a mandatului de ministru al afacerilor externe între domnul Lazăr Comănescu și domnul Teodor Meleșcanu.

Cu acest prilej, Lazar Comănescu a prezentat succint acțiunile și demersurile cele mai relevante ale diplomației românești din intervalul noiembrie 2015 - ianuarie 2017 și l-a informat pe noul  ministru de externe cu privire la dosarele curente, proiectele în derulare și agenda diplomatică la zi ale MAE.

Cei doi au discutat, totodată, despre  principalele linii și priorități de politică externă în perioada următoare și importanța deosebită a continuității acestora, pentru promovarea intereselor naționale. Ei au fost de acord că obiectivele majore ale politicii externe rămân consolidarea profilului României în cadrul UE și al NATO, dezvoltarea pe mai departe a Parteneriatului Strategic cu  SUA,  relația specială cu Republica Moldova și abordarea strategică a întregii vecinătăți a României.

Alte teme discutate au vizat oportunitățile deschise în ultima perioadă în planul diplomației economice, continuarea reformei și profesionalizării MAE și operaționalizarea Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare.