Discursuri

DISCURS

Vorbitor: 
Teodor Meleşcanu, ministrul afacerilor externe
Data: 
20.01.2017
Eveniment: 
Ceremonia semnării contractului de participare a României la „Expo Astana 2017”
Locaţia: 
Bucureşti, sediul MAE

Marcăm astăzi un moment însemnat în relațiile româno – kazahe, prin semnarea contractului de participare a țării noastre la „Expo Astana 2017”, 10 iunie – 10 septembrie 2017. Alegerea Kazahstanului ca gazdă a prestigioasei expoziții internaționale, cu tema „Energia viitorului”, confirmare a forței economice și a prestigiului internațional al țării, a avut loc în anul 2012, când România deținea președinția turnantă a Biroului Internațional pentru Expoziții (BIE), probând astfel întregul nostru sprijin pentru candidatura kazahă.

România va participa la Expo Astana 2017 cu un pavilion național cu o suprafață de 370 metri pătrați, unde vom prezenta atât tradițiile, cât și perspectivele energeticii românești, cu valențele sale inovatoare, menite să diminueze poluarea și să sporească eficiența energetică, facilitând accesul la energii sustenabile și regenerabile.

Mereu deschizătoare de drumuri în domeniul energiei, prima exportatoare de gaz natural din Europa, România se numărăm printre țările fruntașe din UE în privința ponderii energiilor regenerabile în totalul mixului energetic național, ceea ce ne oferă un start foarte bun în pregătirile de participare la Expo Astana.

Ne aflăm, de asemenea, într-un grup select de țări din UE care efectuează cercetări în domeniul fizicii nucleare inovative, dezvoltând cel mai puternic laser din lume, prin proiectul ELI (Extreme Light Infrastructure). Intenționăm să prezentăm acest proiect la pavilionul nostru de la Astana.

Participarea României la Expo Astana va reconfirma parteneriatul bilateral, conturând România drept poartă de acces a Kazahstanului în Uniunea Europeană și în același timp menținând Kazahstanul drept principal partener comercial al țării noastre în Asia Centrală.

Cu un volum al comerțului bilateral de peste 3,2 miliarde $ anual, principala componentă a relațiilor noastre economice este cea energetică, un nou motiv de a ne corela cu tematica de ansamblu a expoziției „Energia viitorului”.

Anul 2017 conține o dublă valență simbolică bilaterală, marcând, pe lângă participarea noastră la Expo Astana, a 25-a aniversare a relațiilor diplomatice româno – kazahe. Vom marca acest eveniment cu prilejul Zilei României la expoziție.

Pentru Republica Kazahstan, anul 2017 înseamnă și începerea unui mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, primul de acest gen din istoria sa, motiv pentru care transmitem felicitările noastre, urări de succes și asigurarea întregului nostru sprijin în îndeplinirea mandatului respectiv.

Ca stat membru al UE, sprijinim ratificarea Acordului de Parteneriat și Cooperare Consolidat dintre UE și Republica Kazahstan, procesul fiind deja în curs în Parlamentul României.

Folosesc acest prilej pentru a saluta decizia guvernului Republicii Kazahstan, de eliminare a obligativității vizelor de scurtă ședere, pentru perioade de 30 de zile, pentru cetățenii români, începând cu 1 ianuarie 2017. Va fi un bun stimulent pentru românii care doresc să viziteze Expo Astana 2017. În același timp, reafirmăm sprijinul nostru pentru inițierea negocierilor privind facilitarea regimului de vize pentru cetățenii kazahi pe teritoriul statelor membre ale UE.

Închei, cu urările mele de succes organizatorilor „Expo Astana 2017”, ministrului de externe al Republicii Kazahstan și personal domnului comisar Zhoszybayev, în atingerea tuturor obiectivelor propuse.