Centrul de presă

Beirut - Campania MAE – Dialog pe teme consulare

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
13.05.2017

În cadrul campaniei „Dialog pe teme consulare 2017”, care se desfășoară la Beirut în perioada 11-13 mai 2017, delegația Ministerului Afacerilor de Externe condusă de secretarul de stat pentru afaceri strategice și bilaterale în spațiul euroatlantic, George Ciamba, a avut o întâlnire la sediul Ministerului Afacerilor Externe și Emigraților din Liban cu Secretarul general Charbel Wehbe (adjunctul ministrului afacerilor externe și emigraților).

Partea libaneză a subliniat dificultățile pe care le întâmpină Libanul ca urmare a conflictelor regionale și a prezenței pe teritoriul său a unui număr foarte mare de refugiați, în special sirieni. Secretarul general a reafirmat dorința de dezvoltare a dialogului bilateral cu partea română în domenii diverse, în special economic.

Secretarul de stat George Ciamba a subliniat rolul Libanului în stoparea fenomenului migraționist către Europa precum și în ceea ce privește stabilitatea zonală.

În continuarea întâlnirii, demnitarul roman a ținut o prelegere pentru tinerii diplomați libanezi cărora le-a prezentat actualele provocări ale NATO și a răspuns unor întrebări ale acestora.

Totodată, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe au avut întâlniri cu membrii comunității românești din Republica Libaneză, precum și cu diplomații cu atribuții consulare acreditați pe teritoriul acestui stat.

La data de  13 mai 2017, au fost prezentate demersurile de modernizare și informatizare a rețelei consulare române, prin implementarea Sistemului Informatic Consular E-Cons, lansat public sub deviza „Consulatul, mai aproape de casa ta”, împreună cu toate subsistemele componente (E-Viza, E-Pass, SNIV, Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate – modulele de Call-Center și Mail-Center), precum și a Sistemului Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetățeni.

În acest context, reprezentanţii delegaţiei au accentuat importanța informării corecte și în timp real a cetățenilor români care beneficiază de noile platforme pentru servicii consulare, încurajându-i totodată pe membrii comunității prezenți la reuniune să valorifice avantajele acestor sisteme şi să disemineze informațiile primite.

De asemenea, reprezentanţii MAE au amintit de utilitatea accesării serviciilor de atenționare prin sms - „Un SMS îți salvează viața”, a aplicației pentru telefoane inteligente „Călătorește în siguranță”, dar și a informațiilor cu privire la situații de risc la care pot fi expuși cetățenii români în străinătate.

Întâlnirea s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri legate de activitatea Departamentului Consular, prilej cu care membrii comunității românești din Republica Libaneză au purtat un dialog deschis și aplicat cu reprezentanții MAE, atât despre serviciile consulare puse la dispoziția cetățenilor români, cât și despre alte teme de interes pentru românii din străinătate.

 

Informații suplimentare:

Campania Dialog pe teme consulare se află la a treia ediție, fiind lansată în anul 2015. În luna februarie 2017 campania a debutat la Lisabona și a continuat în prima jumătate a anului în scopul prezentării beneficiilor sistemului de servicii consulare „E-Cons”. Această campanie are rolul de a explica direct cetățenilor români întreaga gamă de servicii consulare modernizate și informatizate care le stau la dispoziție, astfel încât platforma „E-Cons” să fie utilizată cât mai eficient.

 

Alte articole pe aceeaşi temă

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice