Centrul de presă

Ministrul Teodor Meleșcanu a reafirmat angajamentul României în favoarea ONU, a obiectivelor și principiilor înscrise în Carta ONU și a subliniat valoarea adăugată pe care România poate să o aducă diplomației multilaterale

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
31.05.2017

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, se află la New York pentru a lansa campania de promovare a candidaturii României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliului de Securitate (CS) al Organizației Națiunilor Unite (ONU), pentru un mandat de doi ani (2020-2021).

În acest context, șeful diplomației române a avut, la 31 mai 2017, o întrevedere cu Antonio Guterres, Secretarul General al ONU, în cadrul căreia a reafirmat angajamentul României în favoarea ONU și a obiectivelor și principiilor înscrise în Carta ONU.  A subliniat valoarea adăugată pe care România poate să o aducă diplomației multilaterale în consolidarea păcii și a securității, din perspectiva unui angajament comun pentru identificarea și prevenirea cauzelor profunde ale conflictelor de pe scena internațională. Totodată, ministrul Teodor Meleșcanu a abordat importanţa acțiunii ONU și a vocaţiei universale a acestei organizații în ceea ce privește pacea şi securitatea internaţionale, dezvoltarea durabilă și dreptul internațional. Înaltul oficial al ONU a evidențiat că țara noastră reprezintă un exemplu de cooperare cu ONU, profilul și expertiza României în dosare regionale conferind țării noastre rolul de „honest broker” în asigurarea stabilității regionale.

Recunoașterea contribuției pe care țara noastră o are în ONU a fost subliniată și în cadrul întrevederii cu Președintele Adunării generale (PGA), Peter Thomson. Ministrul Teodor Meleșcanu a apreciat angajamentul actualului președinte al Adunării Generale, Peter Thomson, pe parcursul celei de-a 71-a sesiuni a Adunării Generale, de a promova punerea în aplicare a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă și realizarea Obiectivelor sale de Dezvoltare Durabilă (ODD). A arătat, de asemenea, că România se va afla printre cele 44 de state care au anunțat că vor prezenta, în 2018, un raport național interimar voluntar privind implementarea ODD pentru a da un bun exemplu de îndeplinire a angajamentelor asumate la Summit-ul tematic din 2015. În context, a arătat că România este ferm angajată să sprijine implementarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, împreună cu Agenda de acțiune Addis Abeba și Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Cu acest prilej, ministrul român al afacerilor externe a participat la ceremonia de alegere a Președintelui sesiunii a 72-a a Adunării Generale a ONU, în persoana lui Miroslav Lajčak, propus de Grupul Est European din cadrul ONU, căruia i-a adresat felicitări și a exprimat încrederea că mandatul acestuia va reprezenta un succes pentru atingerea obiectivelor și priorităților înscrise pe agenda Organizației.

Seria de evenimente va continua în perioada 1-3 iunie 2017, toate acțiunile diplomației române la New York fiind destinate transmiterii unor mesaje puternice menite a asigura sprijinul necesar candidaturii României și locului și rolului pe care țara noastră îl ocupă în cadrul ONU.

 

Fotografii de la eveniment sunt disponibile la adresa: http://www.mae.ro