Centrul de presă

Consultări bilaterale între secretarul de stat pentru afaceri bilaterale globale, Monica Gheorghiță, și ministrul de stat al afacerilor externe din Sri Lanka, Vasantha Senanayake

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
29.06.2017

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale globale, Monica Gheorghiță, a avut astăzi, 29 iunie 2017, la sediul MAE, o rundă de consultări bilaterale cu ministrul de stat al afacerilor externe din Republica Democratică Socialistă Sri Lanka, Vasantha Senanayake.

Oficialul român a salutat desfășurarea consultărilor în contextul aniversar al marcării, în anul 2017, a 60 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Sri Lanka. A evidențiat importanța specială acordată de Guvernul de la București revigorării relațiilor de ansamblu ale României cu partenerii tradiționali din Asia, cu accent deosebit pe intensificarea dialogului politic și a cooperării economice. A punctat relevanța asigurării continuității dialogului pe linie MAE și oportunitatea amplificării contactelor parlamentare, menționând în context înființarea recentă a Grupului de prietenie cu Sri Lanka în Parlamentul României.

Reliefând potențialul de dezvoltare a colaborării economice bilaterale, secretarul de stat român a exprimat interesul și sprijinul pentru promovarea proiectelor sectoriale româno-sri-lankeze aflate în discuție, precum cele din domeniul materialului rulant și al industriei petroliere. S-a referit la importanța amplificării contactelor business-to-business și a remarcat cu satisfacție derularea a trei misiuni economice în plan bilateral, în ultimii doi ani. A evidențiat avantajele competitive ale României ca poartă de intrare comercială spre Europa, pe traseul format de Portul Constanța, Canalul Dunăre-Marea Neagră și Dunăre. Dialogul a subliniat, totodată, oportunitățile de extindere a schimburilor comerciale (îngrășăminte chimice, produse alimentare, bijuterii și pietre prețioase) și a cooperării bilaterale în domenii incluzând turismul, agricultura, industria energetică, infrastructura portuară și medicina ayurvedică.

Cele două părți au apreciat dinamica deosebită a legăturilor dintre România și Republica Democratică Socialistă Sri Lanka pe linia educației, reflectată de colaborarea inter-universitară intensă și de prezența studenților din Sri Lanka la studii în România, și au exprimat interes pentru consolidarea cadrului juridic în domeniu. 

Consultările au oferit și prilejul unui schimb de vederi asupra unor teme de actualitate ale scenei internaționale, printre care viitorul proiectului european, Brexit, situația din regiunea Mării Negre și din Europa de Est, evoluțiile din Asia de Sud și relațiile dintre Sri Lanka și principalii actori globali.

Cu ocazia consultărilor, a avut loc ceremonia de semnare de către cei doi oficiali a Acordului dintre România și Sri Lanka privind eliminarea obligativității vizelor pentru posesorii de pașapoarte diplomatice.


Informaţii suplimentare:

Ministrul de stat Senanayake efectuează o vizită în România în perioada 29 iunie – 3 iulie 2017, în cadrul căreia, alături de consultările de la MAE, au loc întrevederi la Ministerul Energiei, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și Ministerul Muncii și Justiției Sociale și o deplasare la Brașov, pentru dialog cu autoritățile, mediul universitar și cel de afaceri local. Demnitarul din Sri Lanka este însoțit în România de o delegație de oameni de afaceri, al cărei program include un forum de afaceri la nivelul Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București și o serie de întâlniri cu potențiali parteneri români.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice