Prima Pagina

Victor Negrescu

 

Ministrul delegat pentru afaceri europene

Victor Negrescu este ministru delegat pentru Afaceri Europene de la 29 iunie 2017. Membru al Partidului Social Democrat, este președintele-coordonator național al PES activists România, iar în perioada iulie 2014 – iunie 2017 a fost membru al Parlamentului European.

Încă de la preluarea mandatului de ministru delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu și-a propus două obiective centrale în activitatea sa, ambele fundamentate pe experiența sa în politica europeană: ​(1) ​coagularea unei poziții unitare a României de reprezentare în spațiul european, bazate pe consens național, politic și instituțional, și ​(2) ​democratizarea accesului la informațiile de interes public, pe teme europene. Preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019 este unul dintre punctele cheie ale activității sale ca ministru. Victor Negrescu a declanșat un proces amplu de pregătire atât în plan instituțional, cât și printr-o implicare largă a societății în definirea priorităților agendei mandatului. Susținând că România își propune să joace rolul de stat refondator al Uniunii Europene în cadrul actualelor eforturi de reconfigurare a proiectului european, Victor Negrescu a demarat acțiuni de transparentizare a accesului la informaţiile pe teme europene, precum și contacte extinse la nivel european cu statele din Trio-ul de Președinții în care este inclusă țara noastră (România – Finlanda – Croația) și cu partenerii principali din cadrul Uniunii Europene.

În calitate de europarlamentar, Victor Negrescu a activat în Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European şi a fost membru în Comisia pentru Bugete, Comisia Juridică și Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie.

Victor Negrescu este primul euroales român care a introdus în dezbatere și obținut aprobarea pentru un Proiect Pilot – Accesul la Sănătate pentru persoanele din mediu rural, în valoare de 1 milion de euro, destinat să îmbunătățească accesul la servicii de sănătate de calitate pentru persoanele care trăiesc în sate și în miciile orașe. În total, europarlamentarul român a obținut proiecte pilot și acțiuni pregătitoare pentru România în valoare de 9,3 milioane de euro.

Dintre acestea, 4 milioane vizează în mod direct și exclusiv industria și cercetarea românească, iar 7,3 milioane de euro sunt axate pe dezvoltarea sectorului digital (IT&C). Unul dintre proiectele la care Victor Negrescu a contribuit, Smart Specialisation, beneficiază astăzi de o finanțare europeană de circa 50 de milioane de euro. De altfel accesarea fondurilor europene a fost permanent o prioritate pentru Victor Negrescu, care a realizat primul portal de informare privind granturile disponibile la nivelul Comisiei Europene. Activ apărător al drepturilor românilor în străinătate, Victor Negrescu a depus la Parlamentul European petiția „România merită mai mult“ semnată de peste 20.000 de români prin care se solicită drepturi egale pentru români la nivel european și se condamnă discriminările la care sunt supuși românii în mai multe state europene. De asemenea, petiţia „România cere Schengen“, inițiată de Victor Negrescu, a fost semnată de 50.000 de persoane şi depusă la Parlamentul European.


Experiență profesională

Victor Negrescu a început cariera profesională în calitate de jurnalist la Radio France Internationale, colaborând în paralel cu prestigioasa revistă Le Monde diplomatique și revista Regard. În paralel, acesta a dezvoltat o organizație de tineret, AEF România, care a reunit peste 1.000 de tineri pasionați de cultura franceză, alături de care a sprijinit organizarea în România a Summit-ului Francofoniei. Din 2009, Victor Negrescu și-a început cariera universitară, mai întăi în cadrul Universității Dimitrie Cantemir, pentru a se alătura din 2012 Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. În cadrul SNSPA, a dezvoltat masterul în limba engleză intitulat Development, International Cooperation and Humanitarian Aid, dar și centrul de cercetare Institutul pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare.

Victor Negrescu a mai lucrat în acest interval în calitate de consilier al secretarului Comisiei de Politică Externă din Camera Deputaților și vicepreședintelui Comisiei de Afaceri Legale din Parlamentul European, Titus Corlățean, dar și în calitate de consilier la Ministerul Energiei. Inițiator al mai multor proiecte antreprenoriale de succes în domeniul resurselor umane și comunicării online, Victor Negrescu a făcut parte, înainte de a fi ales în Parlamentul European, din managementul din România a uneia din cele mai puternice companii de outsourcing la nivel mondial. Specializat în comunicare și dezvoltarea afacerii, acesta a contribuit la extinderea companiei care în prezent are peste 2.000 de angajați în România.


Educație și formare

Victor Negrescu a terminat studiile preuniversitare în străinătate, în cadrul Longchamp School – Bruxelles, Belgia (1997-1998), Notre Dame des Champs Institute – Bruxelles, Belgia (1998-2001), «Victor Duruy» Highschool – Paris, Franța (2001-2004). Este licențiat în științe politice în cadrul Universității București în anul 2008 și masterand în afaceri europene și internaționale al Universității Pierre Mendes France / IEP Grenoble. Doctoratul în științe politice și afaceri europene îl obține în anul 2011, în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative după parcurgerea unui stagiu academic la Colegiul European din Brugges. Tema lucrării de doctorat, prima cu acest profil din România, este intitulată „Politicile europene de cooperare pentru dezvoltare: între relații publice internaționale și politici publice”. În anul 2012 obține un MBA din partea Academiei de Studii Economice și CNAM Paris.


Activitate politică

Victor Negrescu este în politică de la 17 ani, fiind mai întâi simpatizant al Partidului Socialist din Franța și ulterior membru al Partidului Social Democrat din România.

Din 2007 coordonează activitatea PES Activists România în calitate de președinte. PES Activists România este o structură compusă din peste 10.000 de membri și simpatizanți PSD de toate vârstele interesați în politica europeană. Începând cu anul 2015 a inițiat, împreună cu un grup de intelectuali de stânga, Fundația Stânga Democratică.