Centrul de presă

A doua zi a vizitei ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, în Republica Kazahstan

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
28.07.2017

​În a doua zi a vizitei în Republica Kazahstan, ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut astăzi, 28 iulie 2017, consultări extinse cu omologul kazah, Kairat Abdrakhmanov, urmate de ceremonia semnării Declaraţiei aniversare cu ocazia a 25 de ani de relații diplomatice şi declaraţii pentru presă. De asemenea, în marja vizitei a fost semnat Acordul de cooperare între Camera de Comerț și Industrie a României și Camera de Comerț Internațional a Republicii Kazahstan.

În cadrul consultărilor politice, cei doi miniștri de externe au apreciat semnificația momentului aniversar în relațiile bilaterale și importanța eforturilor comune pentru dezvoltarea în continuare a relațiilor dintre România și R. Kazahstan. În acest sens, a fost subliniată utilitatea Comisiei Interguvernamentale Româno-Kazahe pentru colaborare economică şi tehnico-ştiinţifică pentru implementarea proiectelor concrete cu beneficii reale pentru cetăţeni.

Şefii celor două diplomaţii au convenit asupra importanţei asigurării periodicităţii schimbului de vizite la acest nivel, precum şi asupra menţinerii practicii convenirii de Planuri Comune de Acţiune bianuală. 

Totodată, runda de consultări între șefii diplomațiilor română și kazahstaneză a prilejuit un schimb aprofundat de opinii pe dosare de actualitate regională și internațională, părțile subliniind primatul respectării ferme a principiilor și normelor fundamentale de drept internațional.

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, alături de ministrul kazahstanez al Informaţiei şi Comunicării, Dauren Abayev, a deschis ceremonia oficială cu ocazia Zilei României la expoziția internațională „EXPO 2017 Astana”. Future Energy.

Cei doi demnitari au urmărit reprezentaţia de dansuri populare a ansamblului „Dorule” al asociaţiei culturale române Dacia (una dintre cele trei organizaţii ale mediului asociativ românesc din Kazahstan) şi concertul oferit de maestrul Gheorghe Zamfir. Ulterior, delegaţiile română şi kazahstaneză au vizitat Pavilioanele celor două ţări la evenimentul expozițional.

În discursul său, ministrul Teodor Meleșcanu a felicitat Republica Kazahstan în calitate de gazdă a EXPO 2017, care, împreună cu statutul de membru nepermanent în cadrul Consiliului de Securitate ONU, demonstrează progresul pe care această țară l-a înregistrat în 25 de ani de relații diplomatice.

A arătat că alegerea în anul 2012 a R. Kazahstan (perioadă în care președinția-în-exercițiu a Biroului Internațional pentru Expoziții a fost asigurată de România) nu a fost întâmplătoare, Astana propunând un concept care prezintă dezvoltările tehnologice într-un domeniu ce reflectă preocupările pentru viitorul umanității – energia.

Șeful diplomației românești a menționat, de asemenea, unicitatea elementului central al Pavilionului României - proiectul ELI-NP (Energy Light Infrastructure – Nuclear Physics), implementat de Institutul Naţional de Fizică Nucleară 'Horia Hulubei'. Proiectul a fost prezentat audienței de către academicianul Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului.

 

Informații suplimentare:

Institutul Cultural Român s-a alăturat Ministerului Afacerilor Externe în organizarea manifestărilor de celebrare a 25 de ani de relații diplomatice între România și Kazahstan, precum și în marcarea Zilei României în cadrul Expoziției interna‎ționale Expo Astana 2017. Din delegația ministrului afacerilor externe a făcut parte Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român.

Oraşul Astana a fost ales să găzduiască expoziţia internaţională din anul 2017, cu ocazia celei de-a 152-a sesiuni a Adunării Generale a Biroului Internațional pentru Expoziții (BIE), desfăşurată în noiembrie 2012. BIE supervizează calendarul activităţilor, candidaturile, selecţia şi organizarea Expoziţiilor Internaționale şi Universale.

Expoziţii înregistrate (universale, mondiale): durata între 6 săptămâni şi 6 luni şi o pauză de cel puţin 5 ani între două astfel de evenimente. Precedentele expoziţii universale s-au desfășurat în China – Expo 2010 Shanghai, respectiv în Italia – Expo 2015 Milano. Următoarea expoziție va avea loc în Emiratele Arabe Unite – Expo Dubai 2020.

Expoziţii recunoscute (internaţionale): durata între 3 săptămâni şi 3 luni, o temă specifică ce trebuie definită, o singură astfel de expoziţie putând fi organizată între două expoziţii universale. Precedenta expoziţie internaţională a fost Expo 2012 Yeosu, Coreea de Sud.

Realizat sub conceptul: „Energia luminii - (O călătorie în viitor)”, pavilionul național al României la EXPO Astana are ca element central prezentarea proiectului ELI-NP, implementat de Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară - Horia Hulubei (IFIN-HH), de la Măgurele. Proiectul ELI-NP este prezentat la Expoziția internațională ca o dezvoltare științifică și tehnologică aflată la limita cunoașterii umane, reprezentând esența progresistă a României: inventivitatea, creativitatea, orientarea spre viitor, având la bază o solidă tradiție în cercetare.

 

Alte articole pe aceeaşi temă

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice