Teme globale

Reconstrucție și stabilizare post-conflict. Programul anual de pregătire organizat de MAE

În cadrul demersurilor mai extinse de orientare a diplomaţiei române spre teme de actualitate la nivel global, ca parte a unui profil multilateral bine conturat, dar şi pentru consolidarea profilului de donator de asistenţă oficială pentru dezvoltare, Ministerul Afacerilor Externe, în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, a iniţiat, în anul 2008, un program anual de pregătire privind Reconstrucţia și stabilizarea post-conflict. Cursurile de pregătire au fost finanțate din fondurile asistenței pentru dezvoltare (ODA) gestionate de Ministerul Afacerilor Externe (http://www.roaid.ro) şi se adresează persoanelor interesate să participe, pe viitor, la misiuni internaţionale de gestionare a crizelor, cu precădere diplomaţi din ministerele afacerilor externe ale statelor partenere ale României.

Proiectul s-a bucurat de succes, până în prezent fiind organizate mai multe ediții ale programului de pregătire - în anii 2008, 2009, 2010, câte două ediții în anii 2011 și 2013, câte o ediţie în 2014, 2015, 2016, 2017 și 2018.

Începând din anul 2008 și până în prezent, la acest program de pregătire au participat în total peste 300 de cursanți, atât din mediul civil, cât și din cel militar, din România și din statele partenere de cooperare pentru dezvoltare (R. Moldova, Ucraina, Serbia, Georgia, state din Asia Centrală, din zona Orientului Mijlociu Extins şi a Africii, precum şi din Asia de Sud-Est).

Obiectivele programului de pregătire vizează dezvoltarea capacităților civile şi civil-militare în domeniul reconstrucției post-conflict, cu accent pe sporirea capacității participanților de a răspunde nevoilor multi-dimensionale întâmpinate în cadrul acestui proces. Prin aceasta, România pune în valoare expertiza și lecțiile învățate din cadrul numeroaselor operațiunile de menținere a păcii și stabilizare post-conflict la care a participat în ultimele două decenii.

Temele cursurilor au variat de-a lungul anilor, în funcție de o serie de cerințe și evoluții pe plan internațional.

În anul 2018, Ministerul Afacerilor Externe, în parteneriat cu agenția RoAid și cu Ministerul Apărării Naționale, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe francez, a organizat, în perioada  12-16 noiembrie, cea de-a 12-a ediţie a programului de pregătire specializat pentru operaţiuni de stabilizare şi reconstrucţie post-conflict. Programul de pregătire s-a intitulat Stabilisation et reconstruction post-conflit au Sahel. Enclencher une dynamique positive: comment s’y prendre?.

Pentru a deschide orizontul conceptual la cursului, dar și pentru a spori vizibilitatea României în spații unde ea este mai redusă, cursul din 2018 a fost reorientat - tematic, dar și sub aspectul participanților străini - spre regiunea Sahel și a fost organizat în limba franceză. Statele avute în vedere au fost: Burkina Faso, Ciad, Mali, Mauritania, Niger, iar profilul participanților a inclus înalți responsabili din forțele de securitate, protecție civilă, justiție penală, funcția prefectorală.

Programul a avut 14 cursanți străini din patru țări membre ale G5 Sahel, alături de alți 13 participanți din România (MAE, MApN, MAE, MJ), conform tradiţiei.

Cursul s-a subsumat angajamentelor asumate de România, prin ministrul afacerilor externe, la conferința internațională de nivel înalt asupra regiunii Sahel de la Bruxelles, din 23 februarie 2018.

 

Ediţii anterioare
 

2016

2015

Arhivă