Conferinţe, declaraţii, briefinguri

Declarații de presă ale ministrului Teodor Meleșcanu, după semnarea documentelor oficiale alături de ministrul afacerilor externe al Republicii Arabe Egipt, Sameh Hassan Shoukry

Tip: 
Declarație de presă
Data: 
29.08.2017

 

Bună ziua, doamnelor și domnilor,

Vă mulțumesc pentru că ați acceptat invitația de a participa la aceste declarații de presă, ocazionate de prezența în țara noastră a E.S. Domnul Sameh Hassan Shoukry, ministrul afacerilor externe al Republicii Arabe Egipt.

Dați-mi voie să încep prin a spune că sunt deosebit de onorat să îl am astăzi ca oaspete pe distinsul meu coleg, mai ales că este prima vizită la București a unui șef al diplomației egiptene în ultimii 7 ani. Sunt, de asemenea, extrem de încântat că vizita ministrului Shoukry survine în contextul sărbătoririi a 111 ani de relații diplomatice excelente între țările noastre.

Ministrul Sameh Shoukry a participat, de asemenea, la o sesiune specială a Reuniunii Diplomației Române, dedicată evoluțiilor din lumea arabă, cu accent pe dezvoltările înregistrate în regiune în ultimii ani. Expunerea domniei sale a generat o dezbatere foarte interesantă și un schimb util de idei cu privire la evoluțiile din acest spațiu de importanță majoră pentru România și Europa, dată fiind proximitatea geografică și preocupările de securitate comune.

Am discutat despre posibilitățile de dezvoltare a diverselor paliere ale relațiilor bilaterale și despre mijloacele pe care guvernele țărilor noastre le au la dispoziție pentru a le aprofunda, mai ales în ceea ce privește cooperarea politică, economică și de securitate.

De asemenea, am făcut cunoscută intenția României de a oferi Egiptului asistență tehnică și transfer de expertiză în diverse domenii care vizează procesele electorale, lupta împotriva corupției, formarea magistraților și consolidarea capacității instituționale.

România sprijină ferm angajamentul Egiptului de a instala o democrație solidă, care să devină un model de referință pentru multe țări aflate în procesul de tranziție. Acest parcurs este cu atât mai merituos, cu cât a avut loc într-un context de securitate extrem de tensionat – criza din Libia, fluxurile de refugiați, toate cu un impact semnificativ și asupra situației de securitate din Egipt.

Doamnelor și domnilor,

Vedem cum, aproape în fiecare zi, fenomenul terorist răpește vieți omenești. Din nefericire, nici Republica Arabă Egipt nu a fost ferită de acest fenomen, în ultimele luni mulți cetățeni egipteni, inclusiv creștini copți, pierzându-și viața în atentate. Dați-mi voie să repet, public, mesajul ferm pe care l-am transmis domnului ministru Shoukry: România se opune vehement tuturor formelor de terorism sau comportamentelor și acțiunilor fundamentaliste, indiferent de justificarea lor ideologică, religioasă, politică, rasială, etnică sau de orice altă natură. 

Am discutat cu colegul meu și despre consolidarea relațiilor bilaterale dintre țările noastre și, în acest sens, am analizat mai multe modalități concrete prin care ar putea să fie intensificate schimburile comerciale, aflate la acest moment la un nivel sub potențialul ofertant al celor două economii. Menționez că Egiptul rămâne, și în continuare, principalul nostru partener comercial în regiunea Orientului Mijlociu și Africii de Nord. În acest context, vreau să vă spun că, în anul 2010, ministrul afacerilor externe român de la acel moment a exprimat dorința ca schimburile anuale să ajungă la cel puțin o jumătate de miliard de dolari. Astăzi vreau să folosesc acest prilej pentru a vă confirma depășirea acestui plafon, mai ales că, în ultimii doi ani, volumul comerțului bilateral s-a apropiat de 1 miliard de dolari, în anul 2015.

Nu dorim însă să ne oprim aici. Astfel, încurajăm oamenii de afaceri români și egipteni să coopereze  în acele domenii care pot aduce beneficii ambelor părți, și anume energia, industria petrolieră, IT-ul și agricultura. Așa cum i-am transmis și domnului ministru, dorim să capitalizăm rezultatele celei de-a doua sesiuni a Comitetului mixt guvernamental româno-egiptean de cooperare economică, științifică și tehnică, desfășurată recent la București, la sfârșitul lunii iulie 2017.

Am avut o discuție și pe tema cooperării în cadrul ONU, în contextul în care Republica Arabă Egipt este membră în Consiliul de Securitate în mandatul 2016-2017, iar în luna august 2017 deține președinția Consiliului de Securitate al ONU. Astfel, am prezentat omologului egiptean prioritățile pe care le avem în vedere în dialogul cu organizațiile onusiene și am explorat posibilitățile de coordonare a pozițiilor țărilor noastre pe principalele puncte aflate pe agenda internațională.

Am abordat, totodată, și tema cooperării cu Egiptul din perspectiva contribuției pe care România o are la consolidarea relațiilor acestei țări cu Uniunea Europeană. L-am asigurat pe domnul ministru Shoukry de sprijinul nostru pentru dezvoltarea parteneriatului UE-Egipt, care să țină cont de nevoile specifice ale Egiptului în materie de dezvoltare, securitate și stabilitate colectivă.

Am avut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la teme regionale de interes pentru ambele țări – precum combaterea migrației ilegale, evoluțiile situației din Libia și din Siria, lupta împotriva terorismului și alte evoluții care creează probleme grave, nu numai pentru țările din zonă, ci și pentru celelalte state.

Vreau să vă spun că, în procesul sprijinului nostru pentru relația cu Uniunea Europeană, suntem printre cei care susținem ideea stabilirii unui sistem echilibrat, a abordării echilibrate a problematicii bazinului Nilului, pe baza principiilor consensului și a notificării prealabile.

În încheiere, îmi exprim satisfacția pentru semnarea, astăzi, a două documente extrem de importante: ”Memorandumul de Înțelegere între Guvernul României şi Guvernul Republicii Arabe Egipt privind scutirea de la obligativitatea vizei pentru titularii de pașapoarte diplomatice și de serviciu” și respectiv ”Memorandumul de Înțelegere între ministerele afacerilor externe român și egiptean”, document important pentru relația bilaterală, care prevede organizarea de consultări periodice și realizarea unui schimb constant de expertiză în diverse domenii.

Vă mulțumesc și îi mulțumesc în mod deosebit domnului ministru Shoukry pentru această vizită foarte fructuoasă, dar și extrem de plăcută. 

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice