Centrul de presă

Participarea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, la reuniunea interguvernamentală româno-bulgară de la Varna

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
03.10.2017

În cadrul celei de-a patra reuniuni a Consiliului de cooperare la nivel înalt al Guvernelor României și Bulgariei, care a avut loc la Varna, pe 3 octombrie 2017, ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut o întrevedere bilaterală cu viceprim-ministrul pentru reforma justiției și ministrul bulgar al afacerilor externe, Ekaterina Zaharieva.

A fost evidențiat dialogul constant dintre cele două părți, atât prin acțiuni bilaterale, cât și în marja unor reuniuni în formate multilaterale, în special europene, fapt care confirmă parteneriatul funcțional dintre România și Bulgaria, ca țări vecine, membre UE și NATO.

Au fost abordate o serie de teme ale agendei bilaterale, regionale și europene.

În plan bilateral, cei doi interlocutori au reiterat voința de a aprofunda și mai mult parteneriatul existent, printr-o deplină disponibilitate pentru continuarea dialogului și a cooperării, într-o manieră deschisă și pragmatică.

În plan regional și european au fost analizate posibilitățile de cooperare care să contribuie la impulsionarea proiectelor sectoriale și de interconectare regională, cu efecte benefice atât pentru România și Bulgaria, cât și în sprijinul eforturilor de integrare europeană și euro-atlantică a statelor din Balcanii de Vest. Totodată, a fost reiterată susținerea comună pentru parcursul european al statelor din Vecinătatea Estică a Uniunii Europene.

De asemenea, interlocutorii au convenit intensificarea cooperării pe tematicile de pe agenda UE, cu accent pe subiecte de interes comun și au agreat coordonarea pe durata mandatelor celor două Președinții la Consiliul UE, pentru a putea avansa către obiectivele propuse, inclusiv extinderea Uniunii, precum și pentru a identifica împreună soluții la problemele cu care se confruntă astăzi Europa.


Informații suplimentare:

Consiliul de cooperare la nivel înalt între Guvernele României și Bulgariei a fost instituit cu prilejul primei Ședințe Comune a celor două executive, care a avut loc la București, pe 12 octombrie 2011. Sub egida acestui format au loc întâlniri periodice la nivelul guvernelor celor două țări, pentru discutarea și convenirea unor direcții de acțiune comune, precum și pentru realizarea unor proiecte concrete în diverse domenii de activitate, în beneficiul celor două state. Până în prezent, după reuniunea din 2011 au mai avut loc două Ședințe Comune ale Guvernelor României și Bulgariei: la Ruse, pe 7 martie 2014, respectiv la Craiova, pe 24 aprilie 2015.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice