Centrul de presă

Participarea secretarului de stat George Ciamba la Conferinţa anuală a OSCE cu Partenerii Mediteraneeni de Cooperare

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
24.10.2017

Secretarul de stat pentru afaceri strategice şi bilaterale în spaţiul euroatlantic, George Ciamba, a participat la Conferința anuală a OSCE cu Partenerii Mediteraneeni de Cooperare (Palermo, 23-25 octombrie 2017).

Tema principală a conferinţei a fost „Large Movements of Migrants and Refugees in the Mediterranean: challenges and opportunities”, ediția din acest an fiind axată pe consolidarea cooperării regionale și internaționale în abordarea provocărilor și oportunităților asociate deplasării fluxurilor de migranţi și refugiați în regiunea mediteraneană. Totodată, a constituit o platformă utilă de intensificare a dialogului și cooperării, cu obiectivul pe termen mediu și lung de a consolida securitatea în regiune.

În cadrul segmentului politic la nivel înalt al reuniunii, oficialul român a reafirmat poziția României, promovată consecvent la nivelul OSCE, de consolidare a relației organizației cu partenerii mediteraneeni de cooperare și a subliniat necesitatea intensificării dialogului pentru a oferi un răspuns comun la riscurile și provocările rezultate din deplasarea fluxurilor de migranți și refugiați. În acest context, a susținut importanța acordării de către OSCE a unei atenții sporite pentru combaterea traficului de ființe umane și protejarea grupurilor vulnerabile, precum femeile și copiii.

De asemenea, secretarul de stat George Ciamba a exprimat hotărârea României de a rămâne un partener solidar în gestionarea problemelor legate de migrație, reliefând participarea activă a țării noastre la misiunile operaționale care au ca obiectiv salvarea de vieți în Marea Mediterană.

În marja conferinței au avut loc întâlniri bilaterale cu reprezentanții statelor participante. În discuțiile purtate cu ministrul maltez pentru afaceri externe, Abela Carmelo, și cu omologii din Portugalia, Spania, Grecia, Austria, Finlanda și Turcia, au fost abordate teme de actualitate de pe agenda europeană și internațională, precum și modalități de aprofundare a relațiilor bilaterale.

 

Informații suplimentare

Conferința anuală cu Partenerii de Cooperare Mediteraneeni este organizată de OSCE începând din anul 1995 și reprezintă forul principal de dialog al Organizației cu un număr de șase state din regiunea Mediteranei care au statutul de partener al OSCE: Algeria, Egipt, Israel, Iordania, Maroc şi Tunisia.

Relaţiile de parteneriat se fundamentează pe ideea că securitatea în zona OSCE este inseparabil legată de securitatea din statele vecine și acoperă toate cele trei dimensiuni OSCE (politico-militară, economică și de mediu, umană). Întărirea dialogului şi împărtăşirea normelor, angajamentelor şi expertizei OSCE contribuie decisiv la consolidarea securităţii în spaţiul OSCE.