Centrul de presă

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, cu omologul său din Republica Irak, Ibrahim Al-Eshaiker Al-Jaafari

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
23.11.2017

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut astăzi, 23 noiembrie 2017, convorbiri cu ministrul afacerilor externe al Republicii Irak, dr. Ibrahim Al-Eshaiker Al-Jaafari, aflat în vizită în România.

Șefii celor două diplomații au avut un schimb de opinii asupra principalelor repere ale cooperării bilaterale în plan politic și economic, cu accent pe domenii precum energie, transporturi, agricultură, IT&C, educație și cultură. În acest context, părțile au agreat asupra importanței intensificării dialogului politic de nivel înalt între cele două ţări, ca factor stimulator pentru promovarea relațiilor bilaterale în general.  

Ministrul Teodor Meleșcanu a evidențiat interesul pentru participarea țării noastre la procesul de reconstrucție post-conflict a Republicii Irak, comunicând deschiderea autorităților române de a împărtăși expertiza acumulată de România în procesele de tranziție politico-economică.

Referindu-se la dimensiunea economică a relațiilor bilaterale, părțile au agreat asupra necesității definitivării cadrului juridic, în contextul finalizării, de către ambele state, a noului Acord inter-guvernamental de Cooperare Economică, Tehnică și Științifică, precum și asupra importanței organizării celei de a 14-a sesiuni a Comitetului Mixt de Cooperare Economică, Comercială și Tehnică, în anul 2018.

Șeful diplomației române a invocat legăturile tradiționale de cooperare româno-irakiană, îndeosebi în sectorul energetic. „Este importantă reluarea colaborării, de o manieră activă și cu rezultate concrete, inclusiv prin transferuri de expertiză între specialiștii celor două țări”, a subliniat ministrul român al afacerilor externe.

Ministrul Teodor Meleșcanu și ministrul Ibrahim Al-Eshaiker al-Jaafari au abordat, de asemenea, provocările politice și de securitate cu care se confruntă statele din regiune, inclusiv Republica Irak. Astfel, șeful diplomației române a accentuat faptul că „România a susținut, și susține, menținerea unității, suveranității, integrității teritoriale și independenței Republicii Irak, precum și a Siriei și Yemenului.”

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice