Centrul de presă

Ministrul Teodor Meleșcanu: “Salut prima vizită a unui ministru de externe sanmarinez în România, în contextul aniversării a 50 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și San Marino”

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
19.01.2018

Ministrul afacerilor externe Teodor Meleșcanu a avut astăzi, 19 ianuarie 2018, consultări cu omologul din Republica San Marino, Nicola Renzi, în cadrul vizitei pe care acesta o efectuează la București. Vizita a fost apreciată de ambele părți ca una cu o simbolistică deosebită, fiind prima vizită la nivel de ministru al afacerilor externe dintre cele două state.

Ministrul român al afacerilor externe a subliniat interesul părții române pentru diversificarea cooperării bilaterale, în special în contextul aniversării în acest an a 50 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Republica San Marino.

În cadrul discuțiilor a fost agreată continuarea promovării cooperării economice dintre cele două state, inclusiv prin intermediul Camerelor de Comerț bilaterale și ca urmare a seminarului economic ”Oportunități de colaborare economică bilaterală România-San Marino”, organizat în anul 2017 la San Marino.

De asemenea, la propunerea părții române a fost agreată avansarea cooperării în cultură, educație, cercetare științifică și turism, inclusiv prin reînnoirea acordului sectorial existent între cele două state. “Am discutat și despre dezvoltarea raporturilor noastre în domeniul cultural, educațional și științific, precum și de un domeniu foarte important, cel al turismului, date fiind importanța și interesul românilor pentru a vizita această țară”, a declarat ministrul Teodor Meleșcanu cu acest prilej.

În ceea ce privește agenda europeană, a fost exprimat interesul Republicii San Marino pentru consolidarea dialogului bilateral în perspectiva preluării de către România a președinției rotative a Consiliului UE în anul 2019. În acest sens, ministrul român a subliniat că România va sprijini avansarea evoluțiilor în domeniul negocierii și semnării unui Acord de Asociere între Uniunea Europeană și Republica San Marino, Andorra și Monaco.

Totodată, ambele părți au apreciat că România și San Marino au o foarte bună cooperare în forurile internaționale, cu precădere în cadrul Organizației Națiunilor Unite.

Intervenția ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, este disponibilă aici: http://www.mae.ro/node/44737

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice