Centrul de presă

Întrevederea ministrului Teodor Meleșcanu cu omologul polonez, Jacek Czaputowicz

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
01.02.2018

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut joi, 1 februarie 2018, o întrevedere cu ministrul afacerilor externe al Republicii Polone, Jacek Czaputowicz, care a efectuat o vizită la București la invitația șefului diplomației române.

În cadrul discuțiilor de la Ministerul Afacerilor Externe, care s-au desfășurat în prezența vice-prim-ministrului Ana Birchall, a fost reconfirmată dorinţa ambelor părţi de a dezvolta relaţiile bilaterale, pe baza Parteneriatului Strategic semnat în 2009. În acest sens, a fost menţionat obiectivul organizării primelor consultări interguvernamentale româno-polone  în cursul acestui an.

Au fost evidențiate de către ambele părți natura dinamică și perspectivele dialogului bilateral, care se desfășoară în acest an în contextul Centenarelor ambelor state şi, în perspectiva aniversării, anul viitor, a unui secol de la stabilirea relaţiilor diplomatice româno-poloneze. În acest sens, a fost agreată marcarea istoriei comune a celor două state prin diferite evenimente culturale, în jurul unor personalități care au contribuit la dezvoltarea legăturilor bilaterale în ultimul secol.

Convorbirile au reliefat, de asemenea, interesele și pozițiile similare ale României și Poloniei ca actori regionali și membri ai Uniunii Europene și NATO. Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu a arătat că dialogul dintre cele două state se traduce în plan regional în acțiuni concrete și constructive, cu precădere în ceea ce privește securitatea și apărarea. În același timp, demnitarul polonez a semnalat că agenda bogată de contacte, precum și similaritatea de poziții pe o serie de dosare oferă un cadru propice pentru materializarea aspirațiilor noastre comune.

A fost subliniată și importanța cooperării în formate multilaterale precum București 9, Trilaterala România-Polonia-Turcia și Inițiativa celor Trei Mări. Șeful diplomației române a ilustrat că aceste inițiative completează și aduc valoare adăugată colaborării în cadrul NATO și UE, accentuând însemnătatea acestora în abordarea provocărilor de securitate și dezvoltare economică.

Cei doi miniștri au realizat și un schimb de informații și opinii pe teme de actualitate europeană. În cadrul convorbirilor a reieșit apropierea de poziții în privința rolului fundamental al politicii de coeziune și al politicii agricole comune în relansarea proiectului european și reducerea decalajelor.

Totodată, a fost exprimată viziunea concordantă cu privire la nevoia de a oferi o perspectivă europeană statelor din Balcanii de Vest și din Vecinătatea Estică și de a susține validitatea politicii de extindere a Uniunii Europene, post-Brexit. În context, ministrul român a evidențiat rolul României în promovarea acestui obiectiv, cu precădere pe parcursul președinției române a Consiliului UE, în primul semestru al anului viitor. În acest sens, demnitarul polon a manifestat interes pentru a susține eforturile președinției române.

Părțile au exprimat interesul pentru o colaborare strânsă în contextul calității Poloniei de membru nepermanent în Consiliului de Securitate al ONU în perioada 2018-2020, inclusiv din punctul de vedere al candidaturii României pentru un mandat de membru în Consiliul de Securitate, în perioada 2020-2022.     

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice