Centrul de presă

Repatrierea unui cetățean român din Republica Irak

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
25.02.2018

Ministerul Afacerilor Externe informează că, în cursul zilei de 25 februarie 2018, un cetăţean român a fost repatriat în siguranţă, din Republica Irak, pe ruta terestră Erbil-Istanbul-București.

Reprezentanții Ambasadei României la Bagdad, ai Consulatului General al României la Istanbul și ai Biroului Consular al României la Erbil, în coordonare permanentă cu Ministerul Afacerilor Externe, au acordat asistența consulară necesară în acest caz umanitar, prin emiterea documentului de călătorie şi efectuarea tuturor demersurilor aferente repatrierii pe cale terestră.

Precizăm că Ministerul Afacerilor Externe a suportat în întregime costurile privind transportul și cazarea cetățeanului român pe durata îndeplinirii formalităților.

Ministerul Afacerilor Externe continuă eforturile de evacuare în siguranţă a cetăţenilor români aflaţi în Republica Irak, menținând în permanență legătura atât cu aceştia, cât şi cu autorităţile competente din regiune.‎ Reamintim faptul că pe website-ul Ministerului Afacerilor Externe este postat un avertisment de călătorie pentru Irak, prevăzut cu nivelul trei de alertă, respectiv "Există factori confirmaţi de risc – evitaţi călătoriile!" – http://www.mae.ro/travel-alerts/2936 .

Ministerul Afacerilor Externe reiterează solicitarea adresată cetăţenilor români prezenţi în zonele de conflict de a contacta misiunile României din teritoriu pentru a-şi înregistra prezenţa, astfel încât să poată beneficia de asistenţă și protecție consulară, și totodată de a consulta informaţiile furnizate prin intermediul aplicaţiei „Călătoreşte în siguranţă”, care poate fi descărcată de pe site-ul MAE pe orice telefon mobil de tip smartphone cu sistem de operare Android sau  IOS.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe pune la dispoziția cetăţenilor români care călătoresc în străinătate serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”. 

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice